SZIJARTO POTVRDIO

Mađarska zatvara zelenu granicu s Hrvatskom, stroža kontrola na prijelazima

16.10.2015 u 14:52

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost potvrdio informaciju da će od ponoći zelena granica sa Hrvatskom biti zatvorena

Mađarski ministar je kazao da od migranata očekuje da poštuju Schengen i ostale europske zakone da je zbog toga nužno zatvaranje zelene granice s Hrvatskom. 'Granični prijelazi s našom zemljom ostaju otvoreni, ali će se provoditi striktne kontrole', naglasio je Szijjarto. Svi tražitelji azila će morati poštovati sve europske protokole. Mađarski ministar vanjskih poslova je kazao i da će o odluci Mađarske obavijestiti kolege ministre vanjskih poslova iz regije.

'Izgradnja ograde nije najbolja solucija, ali trenutačno ne postoji bolje rješenje', izjavio je glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs za televiziju M1 u petak ujutro prije sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Mađarske. Naglasio je da ukidanje unutrašnjih granica ne znači da su vanjske granice također nestale.


'Mađarska nije zatvorila svoje granice nego je zapečatila zelenu granicu sa Srbijom kako bi zaustavila nekontroliranu migraciju', kazao je Kovacs. Upitan pripremaju li se mađarske vlasti zapečatiti i granicu s Hrvatskom ako tako oduči Vijeće za nacionalnu sigurnost, Kovacs je kazao da je ograda spremna i da im je na raspolaganju živa sila sposobna zaštititi granicu. Odluka o zatvaranju granice dolazi nakon nesuspjelog pokušaja da se na Europskom vijeću dođe do zajedničkog rješenja.