NEMA LABAVO

Mađarska se opasala 'high tech' ogradom kako bi zaustavila migrante

28.04.2017 u 18:36

Bionic
Reading

Mađarska je objavila u petak da je završila izgradnju druge ograde na granici sa Srbijom, paralelno s bodljikavom židom koju je postavila 2015. dok se zemlja nalazila na tranzitnoj ruti migranata i izbjeglica prema zapadnoj Europi

'Nova ograda opremljena je termičkim kamerama i signalima za uzbunu, i to čini granicu nepropusnijom za svaki nedozvoljeni ulazak', naglasila je vlada premijera Viktora Orbana.

'Zaštita mađarskih granica je sada jača nego ikada', rekao je Karoly Kontrat, državni tajnik za unutrašnje poslove na konferenciji za novinare.

Ta druga ograda, koja je stajala 15 milijuna eura, završena je da bi se Mađarska mogla suprostaviti povećanom pritisku migranata dolaskom ljepšeg vremena.

'Približavanjem ljeta, sve više migranata će krenuti na put', ocijenio je Kontrat.

Priljev izbjeglica je bitno smanjen nakon zaključenja sporazuma o migrantima između Europske unije i Turske u ožujku 2016. 'Ali prekid tog sporazuma, nagriženog napetostima između Europe i Ankare, imao bi nesagledive posljedice', upozorio je Kontrat.

Otvoreno nesklon prihvatu izbjeglica, Orban je podigao ogradu od bodljikave žice duž 175 kilometara mađarsko-srbijanske granice u ljeto 2015. i zatim na većem dijelu mađarsko-hrvatske granice.

U velikom valu 2015. oko 400.000 migranata s Bliskog istoka prešlo je preko Mađarske na putu do zapadne Europe.

Od početka 2017. samo 165 osoba je ilegalno prešlo mađarsku granicu, pokazuju podaci vlasti.

'Braneći svoju granicu, Mađarska brani i šengenski prostor', naglasio je Kontrat.

 Od ožujka migranti koji žele predati svoju molbu za azil u Mađarskoj mogu to učiniti samo u dvije zone uz granicu od kuda im je pristup u ostatak zemlje zabranjen.

Taj zakon su nevladine organizacije i Visoko povjereništvo za izbjeglice Ujedinjenih naroda oštro kritizirali.