TRAŽI SE MIŠLJENJE EK

Mađarska oporba traži od Schmitta da blokira medijski zakon

22.12.2010 u 19:33

Bionic
Reading

Socijalistička oporba u Mađarskoj pozvala je u srijedu predsjednika Pala Schmitta da ne potpisuje prijeporni medijski zakon i umjesto toga traži da ga preispita ustavni sud, a jasno mišljenje od Europske komisije o tom zakonu zatražio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn

Ako Schmitt ne potpiše zakon, koji je u Mađarskoj i izvan nje oštro kritiziran kao sredstvo medijske cenzure, zakon ne bi mogao stupiti na snagu 1. siječnja kako je planirano, sama ustavna tužba ne bi spriječila stupanje zakona na snagu.

Schmitt, koji je na dužnost stupio u kolovozu, dosad je bio odan partner vlade premijera Viktora Orbana iz stranke desnog centra Fidesza.

Luksemburški ministar Asselborn zatražio je istodobno da se EK jasno odredi o zakonu. 'Ovo je trenutak istine za EU. Ovdje je riječ o temeljnim interesima EU-a, o obrani ljudskih prava', rekao je Asselborn. 'Pozivam EK da zauzme stajalište', dodao je. Glasnogovornik EK-a izjavio je da 'razmatraju situaciju'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je upozorenje Mađarskoj zbog novoga medijskog zakona, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila da ugrožava slobodu medija i krši standarde te organizacije.

'Bojim se da je mađarski parlament donio zakon o medijima koji će, ako se krivo primijeni, utišati kritičke medije i zatomiti javnu raspravu u zemlji', ocijenila je predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović

Vlada u Berlinu je savjetovala Mađarskoj da uzme u obzir OESS-ove kritike, posebice jer će Mađarska u početku godine preuzeti predsjedanje Unijom. 'Mađarska time preuzima posebnu odgovornost za cjelokupnu sliku EU-a u svijetu', kazao je glasnogovornik njemačke vlade Christoph Steegmans, prenosi AFP.

Mađarski parlament donio je u utorak zakon koji će omogućiti stroži vladin nadzor medija. Nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH), u kojoj će vodeću ulogu imati ljudi bliski vladajućoj stranci Fideszu, nadzirat će proizvodnju vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon.