INTENZIVAN RAD U VIJEĆU EU-A

Mađari uvjereni u kraj pregovora s RH u lipnju

15.06.2011 u 14:47

Bionic
Reading

U Vijeću Europske unije intenzivno se radi na usuglašavanju pregovaračkih stajališta za preostala poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i postoje sve naznake da će pregovori biti okončani do kraja lipnja, doznaje se iz izvora mađarskog predsjedništva

'Uvjeren sam da će pregovori biti dovršeni do kraja mađarskog predsjedništva' a za njihov završetak ključna će biti poruka Europskog vijeća, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Time je neizravno naznačio da do zatvaranja preostala četiri poglavlja možda ipak neće doći 21. lipnja za kada je još od prije planirana međuvladina konferencija o pristupanju, nego u tjednu nakon sastanka Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, koje se sastaje 23. i 24. lipnja.

Očekuje se da će Europsko vijeće donijeti političku odluku o završetku pregovora i potvrditi datum pristupanja 1. srpnja 2013. godine.

Radna skupina Vijeća EU-a za proširenje svakodnevno radi na usuglašavanju zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja, čije je nacrte Komisija dostavila u petak i u kojima je ocijenila da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora.

U utorak je o tome raspravljao i Odbor stalnih predstavnika (COREPER), a na sastanak je pozvan i povjerenik za proširenje Štefan Fuele koji je odgovarao na pitanja veleposlanika zemalja članica u vezi s preporukom Komisije za zatvaranje preostala četiri poglavlja.

Hrvatskoj ostaje za zatvoriti poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23), Tržišno natjecanje (8), Financijske i proračunske odredbe (33) i Ostala pitanja.