VIŠE JADRANA, MANJE BALATONA

Mađari raskrinkali svog ministra: Objavljivao da rješava krizu u Bjelorusiji, a zapravo krstario Kornatima na jahti tajkuna bliskog Orbanu

18.08.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Nakon što se mađarska vlada danima nije oglašavala oko situacije u Bjelorusiji ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odlučio se aktivirati te je na svojoj stranici na Facebooku objavio nekoliko postova u kojima pokušava prikazati da vrlo angažirano sudjeluje u traženju rješenja za krizu u Bjelorusiji. Problem je u tome što se u tim trenucima, umjesto u uredu, nalazio u akvatoriju Kornata, na jahti u vlasništvu Laszla Szijja, četvrtog najbogatijeg Mađara bliskog premijeru Viktoru Orbanu, a koji je još nedavno poručivao Mađarima da se više odmaraju na Balatonu, manje na Jadranu

Kako izvještava Atlatszo, jedan od rijetkih preostalih mađarskih nezavisnih medija, mađarski ministar vanjskih poslova u protekla 24 sata objavio je čak dvije fotografije na kojima je prikazan kako zabrinuto rješava spor u Bjelorusiji. Na jednoj tvrdi kako je razgovarao s ministrima vanjskih poslova baltičkih zemalja, potom s premijerom Orbanom, dok na drugoj objavljuje da se oko rješavanja bjeloruske krize angažirao i kroz razgovore s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove Josepom Borrellom te njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep...

Objavljuje Szijjártó PéterNedjelja, 16. kolovoza 2020.

Istoga dana, u nedjelju 16. kolovoza, ovaj portal fotografirao je ministra na luksuznoj jahti u vlasništvu malteške offshore tvrtke poduzetnika Laszla Szijja, vlasnika velike građevinske tvrtke Dunaaszfalt, koji je zahvaljujući bliskim vezama s vlašću Viktora Orbana dogurao do četvrtog mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih Mađara.

Vlasnik spomenute jahte Lady MRD malteška je offshore tvrtka L&L Charter pod kontrolom spomenutog mađarskog biznismena, a kako podsjeća Atlatszo, više puta ju je koristio i sam Orban, nakon što bi na hrvatsku obalu stigao luksuznim privatnim zrakoplovom registriranim u Austriji.

Prema podacima mađarskog portala, luksuznu jahtu prethodno je koristio Lorinc Meszaros, najbogatiji Mađar izrazito blizak Orbanu, kod nas poznatiji kao vlasnik Nogometnog kluba Osijek. Jahta je između 8. i 11. kolovoza bila usidrena u šibenskoj luci, odakle je 12. kolovoza otplovila u blizinu splitske zračne luke, a Atlatszo pretpostavlja da ju je preuzela posada koja je prevozila Szijjarta.

Odatle su se ministar vanjskih poslova i njegova obitelj uputili na Vis, a s najudaljenijeg hrvatskog otoka otplovili su prema Kornatima, da bi u nedjelju tijekom dana s otoka Žut ponovno krenuli prema Splitu. Mađarski portal tvrdi kako je posada broda bila vidno zatečena pojavom gumenjaka s kojega su fotografirali Szijjarta i njegovu suprugu te kako su brzo napustili Kornate.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban je početkom srpnja, zabrinut rastom broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, poručio svojim građanima da se više odmaraju na Balatonu, a manje na Jadranu. Njegov ministar ga, čini se, nije poslušao.