VRIJEME BRZO CURI

Mađari nam otkrili kad odlučuju o zatvaranju granice

16.10.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja će se održati u ranim popodnevnim satima. Iz Ureda za odnose s javnošću mađarske vlade odgovarajući na pitanje tportala hoće li na sastanku biti donesena odluka o zatvaranju granice s Hrvatskom odgovorili da će na sastanku biti usvojene nužne odluke. Očekuje se da će se raspravljati o zatvaranju granice prema Hrvatskoj što se u ovom trenutku čini kao sasvim izgledna opcija

'Izgradnja ograde nije najbolja solucija, ali trenutačno ne postoji bolje rješenje', rekao je glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs za televiziju M1 u petak. Naglasio je da ukidanje unutrašnjih granica ne znači da su vanjske granice također nestale.

'Mađarska nije zatvorila svoje granice nego je zapečatila zelenu granicu sa Srbijom kako bi zaustavila nekontroliranu migraciju', kazao je Kovacs. Upitan pripremaju li se mađarske vlasti zapečatiti i granicu s Hrvatskom ako tako oduči Vijeće za nacionalnu sigurnost, Kovacs je kazao da je ograda spremna i da im je na raspolaganju živa sila sposobna zaštititi granicu.

Na najave Mađarske da će zatvoriti granicu s Hrvatskom brzo je reagirao i slovenski premijer Miro Cerar kazavši da će njegova zemlja poduzeti sve nužne korake jer će u tom slučaju izbjeglice i migranti biti usmjereni prema toj zemlji.

Najava mađarske vlade dolazi nakon sastanka Europskog vijeća u petak rano ujutro na kojem nije donesena zajednička odluka o zaštiti vanjskih granica Europske unije od nekontroliranog priljeva izbjeglica.

Hrvatski premijer u četvrtak navečer na sastanku Europskog vijeća kazao je da hrvatski građani mogu biti mirni, jer Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici.

'Hrvatska ima rješenje, Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno', izjavio je premijer Milanović nakon završetka samita EU-a tijekom kojeg je razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Podsjetimo, Orban je izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će nakon summita EU-a i sastanka četiriju zemalja Višegradske skupine moći reći kada će i hoće li zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, ističući da je to drugo najbolje rješenje, a prvo je zatvaranje grčke granice. Kazao je i da Mađarska može zatvoriti granicu s Hrvatskom u roku od jednog sata.