veliki skup

Macron u Marseilleu, prosvjedi protiv krajnje desnice predviđeni diljem zemlje

16.04.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastoji u subotu velikim skupom u Marseilleu mobilizirati lijevo biračko tijelo da mu dade povjerenje u drugom krugu predsjedničkih izbora 24. travnja u kojemu se natječe s kandidatkinjom krajnje desnice Marine Le Pen

Izabrao je Marseille, velik mediteranski grad u kojemu je kandidat radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon osvojio 31 posto glasova u prvom krugu 10. travnja.

Pridobivanje biračkog tijela Melenchona, koji je zauzeo treće mjesto s 22 posto glasova, presudno je za oboje kandidata na predsjedničkim izborima koji već danima nastoje motivirati te birače.

Tisuće ljudi očekuju se na Macronovu skupu koji će se održati ispred palače Pharo ponad marseilleske stare luke.

Nakon prvog kruga, predsjednik na odlasku - koji se uvijek predstavljao kao političar koji ne pripada "ni desnici, ni ljevici", ali ga često nazivaju "predsjednikom bogatih" - otvara se prema ljevici i "socijalnim" temama.

Macron koji je na izborima 2017. privukao birače kao novo lice na političkoj pozornici, pobijedio je Le Pen sa 66 posto glasova jer su birači u velikom broju glasovali protiv krajnje desnice.

Ove godine utrka je puno neizvjesnija, premda ankete daju predsjedniku na odlasku između 53 i 56 posto.

Prosvjedi protiv krajnje desnice

Desetci prosvjednih skupova predviđeni su u subotu u Francuskoj, napose u Parizu, na kojima će sudionici reći "ne" krajnjoj desnici, osam dana prije drugog kruga. Skupovi se organiziraju na poziv organizacija i sindikata.

Kampanja za drugi krug pokazala se teža za Le Pen, koja mora opširno izložiti svoj projekt.

Le Pen, koja je također bila kandidatkinja na dvama prethodnim predsjedničkim izborima, popularnija je nego ikad, pošto je uspješno ublažila svoj imidž radikalne desničarke i usmjerila kampanju na rast životnih troškova.

U prigodi iznenadnog posjeta tržnici u Pertuisu, na jugu, u petak, Le Pen su izviždali njeni protivnici izvikujući "Marine, odlazi!" i "Rasistice!"

Na pitanja o imigraciji, ratu u Ukrajini i nošenju hidžaba koji kani zabraniti u javnosti, Le Pen je rekla da njezin projekt nije "radikalan", nego je naprotiv "krajnje razuman".

Ona poziva da se "spriječi" drugi petogodišnji mandat Emmanuela Macrona kojeg optužuje za "okrutnost" prema radnicima i osuđuje "oligarhijski sustav" sadašnje vlade.

Ovog, zadnjeg vikenda prije drugog kruga, dvoje političkih protivnika pripremaju se i za televizijsku debatu između dva kruga koja se treba održati u srijedu.