zelena politika

Macron objavio veliki investicijski plan: Francuska ulaže još 30 milijardi eura u manje nuklearne reaktore, električne automobile, robotiku...

12.10.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Francuska želi biti lider u obnovljivom vodiku do 2030. godine i izgraditi nove, manje nuklearne reaktore u sklopu investicijskog plana od 30 milijardi eura (35 milijardi dolara) s ciljem poticanja prvaka industrije i inovacija, rekao je u utorak predsjednik Emmanuel Macron

Macron je rekao da će njegov plan, nazvan "Francuska 2030", osigurati zemlji masovnu dekarbonizaciju industrije i industrijsku proizvodnju u ključnim područjima približiti više Francuskoj. Plan predviđa ulaganje sredstava tijekom pet godina u sektore uključujući nuklearne i obnovljive izvore energije, električne automobile, poluvodiče i robotiku.

'Želim da gledamo naprijed i vidimo svoje slabosti i prednosti', rekao je Macron u govoru u Elizejskoj palači u utorak. 'Moramo proizvoditi više', kazao je.

'Moramo voditi bitku za inovacije i industrijalizaciju u isto vrijeme', rekao je skupini poduzetnika.

Macron je rekao kako će plan dati ključnu ulogu malim, agilnim start-up kompanijama u izgradnji industrijske budućnosti Francuske. Naravno, uz ulogu već postojećih industrijskih divova. Ukazujući na nedostatak maski za lice kada je izbila pandemija koronavirusa, Macron je rekao da je kriza s jedne strane pokazala stvarnu ranjivost za sve, a s druge strane koliko su inovacije i industrijska proizvodnja blizu doma .

'Moramo obnoviti okvir za produktivnu neovisnost Francuske i Europe', rekao je. Francuska bi namjeravala izgraditi prvi niskougljični avion do 2030. godine, a također i veliki broj električnih vozila. 30 milijardi eura dolazi uz plan oporavka od 100 milijardi eura koji je najavljen prošle godine kako bi pomogao Francuskoj da se izbori s pandemijom koronavirusa, od čega je veliki dio otišao na promicanje zelene energetske politike.

Francuska 2030. posljednji je plan u dugoj povijesti zemlje koja je upumpavala javni novac u nadajući se da će doći do industrijskog preporoda. Nakon globalne financijske krize tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy pokrenuo je 35 milijardi eura vrijedne investicijske programe, koji su tri puta nadopunjavani. Macron je rekao da je ovaj plan drugačiji jer će preuzeti veće rizike i neće se oslanjati na dobro etablirane industrijske tvrtke.

Unatoč raznim naporima uzastopnih vlada, udio industrije u francuskom gospodarstvu padao je gotovo uzastopce, a Francuska od 2002. nije bilježila suficit u robnoj razmjeni. Šest mjeseci prije predsjedničkih izbora, Macron je pod pritiskom da pokaže da može preokrenuti taj trend, osobito u bivšim industrijskim središtima, gdje se borio za osvajanje glasova 2017. godine.