sraz s krajnjom desnicom

Macron kreće po glasove ljevice, Europa zabrinuta zbog Le Pen: 'Francuzi to moraju spriječiti'

11.04.2022 u 13:46

Bionic
Reading

Nakon prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, aktualni šef države Emmanuel Macron kreće po glasove ljevice kako bi u drugom krugu imao veće izglede u srazu s čelnicom krajnje desnice koja mu je za petama i zbog koje neki u Europskoj uniji izražavaju zabrinutost

Predsjednik Macron u ponedjeljak odlazi u lov na glasove u samo srce industrije u sjevernoj Francuskoj, uporište radništva, ali i njegove protivnice Le Pen s kojom će se suočiti u drugom krugu izbora 24. travnja.

Ankete predviđaju vrlo tijesan drugi krug, a prema jednoj od anketa Macron dobiva 51 posto glasova, a Le Pen 49 posto, no razlika je tako malena da će pobjeda, kome god pripala, biti minimalna.

Po drugoj anketi koju je objavio u ponedjeljak Opinionway-Kea za Ehos i Radio classique Macron pobjeđuje Le Pen s 55 posto glasova, prenosi agencija Rueters.

Oštre kritike razlomljenoj ljevici

Ključnu ulogu u ishodu izbora odigrat će glasači ljevice.

Čelnik krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon je svojim pristašama rekao da niti jedan glas ne bi smio otići krajnjoj desnici, ali je propustio podržati Macrona.

Macron u utorak putuje u Strasbourg gdje je Melenchon ostvario jako dobar rezultat.

Predsjednik će trebati "potražiti birače ljevice i ekologa, jednog po jednog", upozorila je članica Zelenih Sandrine Rousseau. U suprotnom, neće proći, dodala je.

Utjecajna socijalistička političarka Ségolène Royal je ocijenila da je za uspjeh Le Pen kriva razlomljena francuska ljevica koja se nije ujedinila oko jednog kandidata.

  • +4
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Usprkos tome što su ankete pokazale da ne uživaju gotovo nikakvu popularnost, nekoliko kandidata ljevice odlučilo je izaći na izbore samo zbog svog ega, rekla je Royal dodavši da su dobili manje od pet posto glasova.

"Da su se povukli iz utrke imali bismo Melenchona u drugom krugu izbora i u Francuskoj bi se vodila ključna rasprava o pravom izboru između vrijednosti i strategija", rekla je Royal.

Apel za opstanak republikanske desnice

Francuska konzervativna kandidatkinja Valerie Pecresse pozvala je u ponedjeljak na donacije za svoju predizbornu kampanju "radi opstanka republikanske desnice", dan pošto je poražena u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Pecresse je osvojila samo 4,8 posto, a predizborne ankete prognozirale su da će dobiti 8,5 i 10 posto glasova.

Da je rezultat bio iznad pet posto, Pecresse koja je i sama dužna pet milijuna eura, imala bi pravo na državnu naknadu do sedam milijuna eura.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn ocijenio je da je mogućnost da pobjedu na francuskim predsjedničkim izborima odnese krajnja desnica zabrinjavajuća za EU te da se nada da do toga neće doći.

Zabrinuti Luksemburg

"Jako sam zabrinut. Nadam se da nećemo dobiti Le Pen u Europskoj uniji kao predsjednicu Francuske. To ne bi bio samo odmak od ključnih vrijednosti Unije nego bi potpuno promijenio njezin smjer. Francuzi to moraju spriječiti", rekao je Asselborn.

Macron je po djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojanih 38 milijuna glasova dobio 27,4 posto, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen koja je dobila 25,54 posto.