komplimenti iz moskve

Macron i Putin u ponedjeljak u Versaillesu o krizama u Siriji i Ukrajini

22.05.2017 u 17:41

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron će u ponedjeljak 29. svibnja primiti ruskog kolegu Vladimira Putina u dvorcu Versailles, blizu Pariza prigodom izložbe o posjetu Petra Velikog Francuskoj 1717. godine, objavile su njegove službe u ponedjeljak

To je prvi posjet ruskog predsjednika Parizu nakon što je Emmanuel Macron stupio na dužnost. Kremlj je potvrdio taj posjet u priopćenju naglasivši da će predsjednici razgovarati o 'razvoju francusko-ruskih odnosa u političkom, gospodarskom i trgovinskom, kulturnom i humanitarnom području'.

Kremlj je dodao da će biti razmijenjena mišljenja o sadašnjim međunarodnim i regionalnim pitanjima, posebice o koordinaciji borbe protiv terorizma i rješenju kriza u Siriji i Ukrajini.

Putin je 8. svibnja pozdravio Macronov izbor i zamolio ga da 'prevladaju obostrano nepovjerenje i ujedine snage kako bi jamčili međunarodnu stabilnost i sigurnost'.

Dvojica čelnika su 18. svibnja prvi puta telefonski razgovarali na Putinovu inicijativu i tada su dogovorili da će 'zajedno raditi na sadašnjim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma'.

Ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov je nedavno ocijenio da je najhitnija tema koju treba riješiti Sirija i dodao da se Macron čini odlučniji od Francoisa Hollandea.

'Čekamo da dokaže veću autonomiju odlučivanja od Francoisa Hollandea', ocijenio je veleposlanik.

Između Pariza i Moskve je trajao stalni spor u vezi sirijskog sukoba tijekom petogodišnjeg mandata bivšeg predsjednika Hollandea, koji je predbacivao Moskvi podršku režimu Bašara al-Asada.

Macronov izborni tim otvoreno je iskazivao nepovjerenje prema Rusiji koju su optužili da je putem društvenih mreža djelovala protiv njihovog kandidata.