BRAZILSKI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Lulina ljubimica Rousseff u drugom krugu

04.10.2010 u 07:58

Bionic
Reading

Dilma Rousseff, koju je popularni brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izabrao za nasljednicu, nije uspjela pobijediti već u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, no analitičari predviđaju njezinu laku pobjedu kada se Brazilci vrate na birališta u drugom krugu 31. listopada

Sa 91 posto prebrojanih glasova u nedjelju navečer, Dilma Rousseff, kći bugarskih imigranata s gerilskom prošlošću, dobila je 46,7 posto glasova među devet predsjedničkih kandidata, izvješćuju američki mediji.

Glavni joj je protivnik, koji bi se s njom trebao ogledati u drugom krugu, socijaldemokrat centra Jose Serra, bivši guverner i ministar, koji je dobio 32 posto glasova.

U mjesecima uoči izbora, nekoliko anketa predviđalo je da će Rousseff, koristeći 80-postotnu popularnost Lula da Silve, pobijediti na predsjedničkim izborima izravno, čineći drugi krug nepotrebnim.

Tijekom kampanje, mnogi su rekli da kandidatima Serri i Rousseffovoj nedostaje karizma Lula da Silve, koji je s velikim uspjehom izveo zaokret u brazilskom gospodarstvu tijekom osmogodišnjeg mandata.

Brazil, najveća zemlja u Latinskoj Americi, ujedno je i jedna od najprosperitetnijih. Lula da Silva zaslužan je za izvlačenje 21 milijuna Brazilaca iz siromaštva. Brazilu je također dodijeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine.