REGIONALNE SNAGE

Luky krenuo u borbu za Dalmaciju

18.02.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Udrugu Dalmacija osnovalo je trinaest uglednika iz Splita, Šibenika, Korčule i Komiže. Ne ulaze u politiku, ali namjeravaju vršiti snažan pritisak na sve političke stranke u interesu danas zapuštene regije

Pjevač Dragan Lukić Luky danas je doživio veliku čast – izabran je za predsjednika Udruge Dalmacija, nove organizacije koju je formiralo trinaest dalmatinskih uglednika i intelektualaca.


Iako su se pažljivo čuvali optužbi za autonomaštvo, osnivači udruge otvoreno su ustvrdili da su regionalisti – zalagat će se, kažu, za interese Dalmacije, promišljat će njenu strategiju za budućnost i vršiti pritisak na političare da to i ostvare. U vodstvu udruge sve su sama eminentna imena – od don Ivana Grubišića, preko uglednih sveučilišnih profesora Roka Markovine i Joška Božanića, poduzetnika Hrvoja Marušića i glumca Vice Bilandžića do vlasnika splitskog Kanala 5 Tonča Šundova.

'Dalmacija kao regija je prirodna cjelina s golemim potencijalom, pozivamo sve Dalmatince i Dalmatinke da nam se priključe i pomognu u stvaranju nove budućnosti', pozvao je Luky. Političkih ambicija, kazao je, definitivno nema, no u izbornoj godini namjeravaju pritiskati sve političke stranke kako bi iz gliba izvukli 'zapuštenu regiju koja to ničim ne zaslužuje'.

'Ne želimo biti kritizeri, već strog i pošten korektiv u borbi za dalmatinski identitet. Steći ćemo mnogo neprijatelja, ali i prijatelja', kazao je ugledni sveučilišni profesor i stručnjak za brodogradnju Roko Markovina.

Teolog don Ivan Grubišić apelirao je na političare da prestanu s 'idiotskim politikantstvom', da smanje broj županija, općina i gradova te broj saborskih zastupnika, ali i da organiziraju državu na osnovi nekoliko povijesnih regija.

Simbol Udruge Dalmacija jest kombinacija tradicionalnog dalmatinskog grba s tri leoparda, zvjezdica koje predstavljaju europsku regiju te hrvatskog pletera koji simbolizira Dalmaciju kao kolijevku Hrvatske.