DOBRO SMIŠLJENA PREVARA

Lukava pljačka Srpske pravoslavne crkve

26.10.2012 u 09:11

Bionic
Reading

Pravu pozadinu serije pokušaja prevara, koje su se sve do prošlog tjedna odvijale na području Zagreba, policija tek pokušava razotkriti. Sumnjaju da se iza čitave operacije skriva još najmanje jedna, za sada nepoznata osoba. Prošlog tjedna operativci Odjela gospodarskog kriminaliteta uhitili su u Zagrebu Romea Z. i Ivana S., pirotehničara i poljoprivrednika, koje do sada uopće nisu imali u svojim evidencijama

Sumnjiče ih da su krivotvorenim zadužnicama pokušali uprihoditi nekoliko milijuna kuna. Romeo S. uhićen je nakon što je 17. listopada u poslovnici Fine u Šoštarićevoj ulici, uz pomoć krivotvorene zadužnice, s računa tvrtke građevinskog poduzetnika Ivice Volođe iz Novog Vinodolskog pokušao naplatiti 971.000 kuna, i to u ime svoje majke Verice Z., umirovljenice koja živi u Sunji, piše Jutarnji list.

Zanimljivo je da je kao jamac za povrat novca na krivotvorenoj zadužnici bio naveden vlasnik najveće hrvatske kladionice, Super Sporta, Danko Čorić. No Fina je prijavila krivotvorenu zadužnicu, a nakon što je policija uhitila Romea Z., počelo se istraživati je li sličnih pokušaja prevara bilo i prije.

Tada su otkrili i slučaj s Hramom svete Petke u Glavacama, maloj parohiji pokraj Otočca. Njezin je pop, inače zagrebački odvjetnik Đorđe Ilić, preminuo prije godinu dana, a njegova su se starog pečata prevaranti na nepoznat način uspjeli domoći.

Utvrđeno je da je Romeo Z. u rujnu i listopadu ove godine lažnom zadužnicom pokušao prebaciti 250.000 eura s računa tvrtke Team iz Čakovca, u većinskom vlasništvu poduzetnika Josipa Švende, na račun pravoslavne crkvene općine u Glavacama.

To je Romeo Z. pokušao obaviti u poslovnici City Expressa, no službenici su ga 'provalili' pa transakcija nije uspjela. Ni drugi dio plana, kojim je novac s računa parohije, ali ovaj put 300.000 eura, trebao biti prebačen na račun njegove majke u Sunju, nije uspio. Sada su ga detektirali djelatnici jedne Finine poslovnice.

Nakon uhićenja Romea Z. policija je otkrila da mu je krivotvorene zadužnice koje su ovjeravali pečatom parohije pribavljao Ivan S., a policija je ustanovila i da je s njima 'radila' još jedna osoba. kojoj za sada znaju samo nadimak.