LUKSUZ ODRICANJA

Luka Bebić: Odrekao sam se dužnosničke mirovine

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić otkrio je Slobodnoj Dalmaciji da je koncem prošle godine od Zavoda za mirovinsko osiguranje zatražio da mu mirovinu izračunaju po općim propisima, kao i svakom građaninu ove zemlje

'Na Staru godinu predao sam zahtjev i sad čekam. Imam 48 godina radnoga staža, ostvarivao sam dobra primanja, i mislim da će moja mirovina biti tu negdje s dužnosničkom. Čak i ako bude manja, nije bitno, tražit ću da mi se isplaćuje mirovina po općim propisima. Ne želim se više nikome opravdavati', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Bebić.

Nije želio otkriti kolika mu je sada mirovina. Prema nekim procjenama, kao bivši predsjednik Sabora, on prima oko deset tisuća kuna.
Podsjetimo, kao jedno od svojih predizbornih obećanja iz Plana 21, Kukuriku koalicija ukinula je povlaštene dužnosničke mirovine za bivše članove Vlade, zastupnike i ustavne suce.

Dužnosnicima koji su pravo na mirovinu ostvarili prije ovih promjena 2012. ostaje povlaštena mirovina. U praksi, to znači da bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prima oko 17 tisuća kuna, a njegov nasljednik Ivo Josipović može računati na upola manji iznos. Kad postane umirovljenik, dobivat će 8.800 kuna.