DOKTORE, POMOZITE

Ludi i naivni ministar s figom u džepu

21.08.2009 u 14:19

Bionic
Reading

'Bio sam dovoljno lud i naivan da donesem zakon, u skladu sa svojim svjetonazorom i opredjeljenjem HDZ-a da život počinje začećem', otvorio je dušu ministar zdravstva Darko Milinović u današnjim novinama. Koliko još puta od ljudi koji vladaju ovom zemljom moramo čuti da su naivni (a s njima i oni koji su ih birali), a da to prođe bez posljedica?

Iako se ovog puta, svima je to jasno, radi o Zakonu o umjetnoj oplodnji, redaktori Jutarnjeg lista mogli su iza riječi 'zakon' komotno staviti tri točke i napomenu 'popunite prazninu'. Jer, Milinović je bio naivan i kad je donosio Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, pa još dok se tinta nije ni osušila počeo sugerirati njegove izmjene. Njegov bivši šef Sanader, pak, bio je naivan kad je tvrdoglavo stajao iza odredbe o nula promila, pa ju poslije povukao.

Primjera ovakve naivnosti, kao što znate, ima bezbroj, no koje nam to revolucionarne izmjene Zakona o umjetnoj oplodnji Milinović najavljuje za početak rujna? Ako je sudeći po spin zahvatu iz novina, promjena će biti, ali nagore.

Prema posljednjim analizama američkih stručnjaka, trudnoća iz odmrznutih jajnih stanica pouzdano je moguća tek u dva do tri posto slučajeva, a postotak uspješnosti odmrzavanja jajnih stanica varira od 40 do 65 posto.

Naime, dopuštanje zamrzavanja zametaka u iznimnim slučajevima poput krvarenja, koje Milinović prezentira kao humani čin i odstupanje od svog i HDZ-ovog svjetonazora, zapravo je trik. Mladi parovi koji od Povjerenstva za medicinsku oplodnju dobiju 'avis', morat će se već pri savjetovanju izjasniti koliko zametaka žele vratiti u maternicu. Ionako restriktivni zakon dosad je propisivao oplodnju najviše tri jajne stanice, no ako se naš mladi par, zbog potencijalnog rizika višeplodne trudnoće, odluči na vraćanje jednog zametka, ionako mala vjerojatnost oplodnje mu se znatno smanjuje.

Na primjedbe kako je nemoguće biti siguran da će jedna jajna stanica biti uspješno oplođena, ministar kaže tek – stručnjaci to mogu. Vjerojatno isti oni stručnjaci čije je prijedloge, prema pisanju Večernjeg lista, Milinović odbio ili ignorirao. Naime, osmero članova Hrvatskog liječničkog zbora, sve odreda stručnjaka reproduktivne medicine, pedijatrije, genetike i srodnih područja, iznijelo je još u lipnju osam prijedloga za poboljšanje Zakona o umjetnoj oplodnji. Ministar je uvažio tek jednu i pol sugestiju – onu o izjednačavanju prava bračne i izvanbračne zajednice (i to djelomično i pod pritiskom javnosti) te onu o lektoriranju prijedloga zakona zbog brojnih pravopisnih pogrešaka (što je također indikativno).

Pokušali smo danas u Ministarstvu zdravstva doznati zbog čega glas struke nije poslušan, tko su ti famozni stručnjaci koji su radili na zakonu, kao i zbog čega se parovima nameće obveza izjašnjavanja o broju zametaka već pred Povjerenstvom. U svjetlu ministrove izjave da će, ako se pokaže da je broj djece začete medicinskom oplodnjom pao, on osobno za godinu dana promijeniti zakon, pitali smo i tko će voditi evidenciju o broju djece začete medicinskom oplodnjom i kakvu poruku javnosti šalje prepotentnim izjavama da on osobno može mijenjati zakon kad mu se prohtije.

Odgovore na svoja pitanja nismo dobili, a iz Ministarstva zdravstva su se pravdali užarenim telefonima – očito nikome nije jasno novo Milinovićevo izlijetanje. Čekat ćemo, stoga, da se po uzoru na zakone koje mijenja tek nakon što navuče bijes javnosti, krene ispričavati zbog još nekih 'ludih i naivnih' poteza, i to metodom flashbacka – od erotskog fotosessiona do sado-mazo vezivanja lancima u ime slobode hrvatskih generala koje je naknadno dala uhititi njegova vlada. Regresija je čudo, a ministar zdravstva to dobro zna.