REKTOR RIJEČKOG SVEUČILIŠTA

Lučin osudio policijsku intervenciju na Braču

04.05.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, reagirao je na slučaj Jadrankamena napominjući da se takvo što ne smije više ponoviti te da je nedopustivo policijom ići na radnike koji su se usudili, braneći svoje interese, ukazati na još jednu spornu privatizaciju koja za posljedicu ima još jedan stečaj

'Zakon se mora poštovati i institucije sustava moraju neometano djelovati, no neminovno se nameće pitanje kako je Jadrankamen, kao i mnoge druge privatizirane tvrtke, došao u situaciju u kojoj se nalazi. I laicima je jasno da je brački kamen svjetski brend i da je takav proizvod profitabilan. Prema informacijama koje prenose mediji, vlasnik ima jedan aktivan sudski postupak za izvlačenje milijun i pol kuna iz Jadrankamena, koji se na splitskom Općinskom sudu vuče već nekoliko godina. Policija je prošlog mjeseca prijavila još jedan slučaj izvlačenja novca iz Jadrankamena, navodno, 24,2 milijuna kuna. No dok se protiv vlasnika i njemu sličnih okončaju aktualni i budući postupci, proći će zasigurno nekoliko godina.

Dakle, ne čudi pitanje koje si postavlja svaki građanin ove zemlje, kako to da je Zakon primjenjiv za radnike odmah, a za one koji su upropastili brojna poduzeća i ostavili radnike i njihove obitelji bez sredstava za život, tek i ako stignu na red', rekao je Pero Lučin.

Istaknuo je da je slučaj Jadrankamena upozorenje i da u Hrvatskoj, nažalost, nije usamljen te ustvrdio da akademska zajednica mora tražiti odgovor na pitanje kako to da Državno odvjetništvo i policija rade punom parom, a zasluženu sankciju za kriminal čekamo godinama.

Prema njegovim riječima, akademska zajednica nije ni slijepa ni gluha na sve što se događa i nije istina da reakcije nije bilo.

'Brojni su članovi akademske zajednice i intelektualci godinama upozoravali na nepravilnosti te nudili i rješenja za spas posrnulih firmi. I svijetlih primjera ima, ali oni u poplavi crnih vijesti teško nalaze put do šire javnosti. Akademska zajednica neće pozivati na pobune i svjesna je da ulica ne može riješiti nagomilane probleme, ali zato može i mora ponuditi rješenja za izlazak iz krize, a radnici koji smatraju da je njihova prava 'pomeo' divlji kapitalizam moraju znati da njihovu djecu, naše studente, ne odgajamo i nećemo odgajati da budu poltroni i nemisleći ljudi, već osobe koje s nama moraju stvarati istinsku zemlju znanja u kojoj će svojim kompetencijama stvarati nove vrijednosti', poručio je rektor riječkog Sveučilišta.