PROFESOR S HARVARDA

Lucas Papademos novi grčki premijer

10.11.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Bivši viceguverner Europske središnje banke (ECB) Lucas Papademos bit će novi premijer koalicijske vlade, javila je grčka novinska agencija ANA

Odlučeno je to nakon četverosatne sjednice predsjednika stranaka desnice, socijalista i krajnje desnice, pod pokroviteljstvom predsjednika republike.

Lucas Papademos, profesor na američkom sveučilištu Harvard, bivši je guverner grčke središnje banke i bivši zamjenik predsjedika Europske centralne banke.

Papademos je pozvao sve Grke da pridonesu rješavanju ogromnih problema s kojima je suočena zemlja koja se nalazi na 'ključnom raskrižju'.

Izjavio je da će glavna zadaća njegove vlade biti provedba europskog plana za izvlačenje države iz dugova i pozvao je na širu potporu koaliciji.

'Grčko gospodarstvo je suočeno s ogromnim problemima unatoč poduzetim naporima', rekao je Papademos u svojoj prvoj javnoj izjavi otkako je imenovan novim grčkim premijerom.

'Izbori koje ćemo napraviti bit će odlučujući za grčki narod. Taj put neće biti lagan, ali ja sam uvjeren da će problemi biti brže riješeni i uz manju cijenu ako bude postojalo jedinstvo, razumijevanje i razboritost.'

Članstvo Grčke u eurozoni jamči monetarnu stabilnost u dugovima pogođenoj zemlji i olakšat će težak posao ekonomske prilagodbe, rekao je Papademos.

'Uvjeren sam da je članstvo zemlje u eurozoni jamstvo za monetarnu stabilnost', kazao je. 'Moramo svi biti optimistični glede konačnog rezultata sve dok smo ujedinjeni.'

Nova vlada nacionalnog jedinstva trebala bi položiti prisegu u parlamentu u petak.

Od nedjelje navečer, kada je desnica prihvatila prijedlog o formiranju koalicijske vlade kako bi se spriječio stečaj zemlje, stranke se nisu mogle dogovoriti o izboru idealnog kandidata za premijera. Pregovori su tekli u naelektriziranom ozračju, uz izravan televizijski prijenos i zabrinutost stranih vjerovnika.

Europska komisija je u međuvremenu u Bruxellesu službeno potvrdila mračne prognoze za grčko gospodarstvo koje će do 2012. biti u recesiji, s planiranim padom BDP-a od 2,8 posto na godišnjoj razini, što automatski pogoršava predviđanja u vezi s omjerom javnog deficita i BDP-a.

Bivši premijer Papandreou se nakon sinoćnjeg sastanka s Papouliasom obratio naciji preko javne televizije. Iako nije želio otkriti ime svoga nasljednika, rekao je kako je u pitanju institucionalni izbor osobe koja će ujediniti razjedinjene političke struje. Poručio je da će Grčka primijeniti sve odluke vezane uz paket pomoći te će učiniti sve da ostane u eurozoni. Novoj vladi zaželio je uspjeh u radu.