JURICA SAVJETUJE

Lubenica - ljetna bomba zdravlja

26.07.2012 u 08:49

Bionic
Reading

Želite li se osvježiti, rashladiti i pružiti nepcu vrhunski užitak, tada svakako otvorite vrata našoj dragoj prijateljici lubenici. Ona je pravi pokazatelj ljeta i blagodati koje nam priroda donosi. Jurica ovaj tjedan otkriva čari lubenice te savjetuje kako se njome jednostavno osvježiti

Lubenicu bi vrlo lako zbog njezinih žarkih kombinacija boja mogli smjestiti u slično zemljopisno područje poput drugih tropskih plodova, no ona vuče korijene iz Afrike, preciznije Egipta u kojem se prvi puta na hijeroglifima spominje još prije pet tisuća godina! Egipćani su je redovito stavljali u piramide da bi pokojnici mogli u životu nakon života imati hranjivu biljku za novi početak.

Od svih vrsta koje postoje, a ima ih 1.200, pedesetak vrsta je najraširenije među obožavateljima ove biljke koju neki smatraju voćem, a drugi povrćem. Sam plod dolazi od loze i botanički gledano se radi o voću. Izvana zaštićena korom, iznutra prepuna sočnog mesa i sjemenki poput rajčica, paprika, tikvi ili dinja s kojima je često povezana, upravo se zbog činjenice da nastaje iz sjemenki unutar zrelog ploda smatra voćem. Najčešće se i koristi poput voća zbog slatkoće i osvježenja koje pruža.

S druge strane, lubenica je član roda biljki Cucurbitaceae i time je vrlo bliska krastavcima, tikvicama, tikvama i bundevama. Sadi se sijanjem sjemenki na poljima i potom po sazrijevanju skuplja poput ostalog povrća. Zato se smatra i povrćem.

Ova lopta sadrži savršenu količinu vitamina A, C i B6, kalija i željeza – što bi značilo da pomaže imunosustavu, štiti od infekcija i virusa, čuva zdravlje očiju, regenerira živčani sustav, poboljšava krvnu sliku, održava pravilnu razinu vode u tijelu i sprečava grčeve mišića. Ima više pigmenta likopena od rajčice i svog ostalog voća i povrća!

Sljedeći put kada osjetite potrebu za izotoničkim pićem da biste nadoknadili elektrolite, posegnite za kriškom lubenice koja je idealna, zdravija i jeftinija zamjena za obojena i prezaslađena pića. To posebice vrijedi za ozbiljne sportaše, ali i rekreativce koji paze na kvalitetu prehrane i dodataka istoj. Nakon svake aktivnosti u kojoj smo se znojili i koja je tražila jaču aktivnost tijela, trebali bismo unijeti elektrolite i glukozu. Glikogen u mišićima je izvor energije koji nam omogućuje izvođenje svih aktivnosti (aerobne i anaerobne). Upamtite, unutar dva sata od treninga biste trebali omogućiti tijelu nutrijente prijeko potrebne radi boljih rezultata te regeneracije, a lubenica u 150 grama čistog 'mesa' sadrži dvanaest grama ugljikohidrata, od čega su deset kvalitetni šećeri.

Spomenuti mineral i elektrolit kalij, ali i natrij koji se također nalazi u lubenici, pridonijet će vraćanju tijela u normalu. Redovita konzumacija lubenice podiže razinu aminokiseline L-arginin koja je bitna za funkciju zglobova, zdravlje krvnih žila, a povećava i snagu te atletsku spremu; aminokiselina L-citrulin iz lubenice će uskladiti funkciju probavnog trakta, ali i opustiti žile, što će pridonijeti spuštanju krvnog tlaka.

Iako smo navikli jesti crvene dijelove, tj. sredinu, suprotno vjerovanju i pričama naših predaka, možemo bez ikakvog straha jesti svijetli dio lubenice. Dapače, taj dio između crvenog slatkog dijela i kore koja se ne smije jesti nutritivno je najbogatiji dio voćke – sadrži više hranjivih tvari od središnjeg dijela, a aminokiselina citrulin nalazi se upravo u tom dijelu. Zavisno do sorte lubenice po okusu može biti sličan krastavcu, pa zato potražite recepte poput pečenja, kiseljenja ili pravljenja slatkog od tog dijela lubenice. Sjemenke možete također bez brige jesti, a samljevene će biti bolje iskorištene u organizmu.

Kod kupovine lubenice obratite pozornost na to da: kora mora biti pravilna, sjajna, glatka i bez oštećenja; lubenica mora biti proporcionalno teška svojoj veličini zbog količine vode; kucanjem po kori mora dati tupi zvuk koji odaje punoću; preokrenite je i potražite donju stranu koja je stajala na zemlji – taj dio mora biti kremasto žute boje jer je bio skriven od sunca; pogledajte peteljku koja bi još morala izgledati svježe.

Uvijek dobro operite lubenicu prije rezanja! Uklonite i očetkajte pod tekućom vodom sve ostatke zemlje, gnojiva, pesticida i prljavštine tijekom transporta i skladištenja. U trgovinama i na tržnicama često se prodaju narezani komadi za koje ne možete biti sigurni da su prije toga bili očišćeni i rezani čistim nožem na higijenskim površinama. Izbjegnite ozbiljne bolesti poput hepatitisa A, poliomijelitisa, virusnih i bakterijskih dijareja, parazita i sl.

Za kraj vam donosim moje najomiljenije piće iz Meksika – agua fresca (španj. svježa voda). Može se raditi od bilo kojeg sočnog voća, a lubenica je idealna. Urnebesno je jednostavno. Omjer voća i vode je 2:4 ili dvije šalice lubenice i četiri šalice vode; šećera tridesetak grama, iako ja stavljam steviju ili blagi cvjetni, tj. bagremov med. Kocke lubenice i manji dio vode ubacite u blender i miksajte na najjačem sve dok se sjemenke ne razlome, oko dvije minute. Nakon miksanja dozvolite sjemenkama da padnu na dno bokala. Pažljivo ulijte u vrč da biste izbjegli upotrebu cjedila. Dodajte ostatak vode te sladilo po izboru i dobro rashladite. To je to! :) Količinu vode i šećera prilagodite vlastitom ukusu. Ako želite, možete ukapati malo limuna ili limete i njihovim kriškama ukrasiti vrč i čaše.