STANKE U SABORU

Lovrinović: Uvođenjem eura ukrcat ćemo se na brzi vlak za Grčku

13.10.2017 u 10:12

Bionic
Reading

I posljednji dan ovotjednog zasjedanja saborski su zastupnici započeli stankama. O najavama uvođenja eura progovorio je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku

Brzo uvođenje eura, smatra Lovrinović, štetno je, a o njemu treba razmišljati tek za 10 godina. dodao je kako je brzo uvođenje eura u interesu jedino banaka i uvoznika.

'Kuna je od svog uvođenja pa sve do danas bila neželjena valuta. Bankama je uvođenje eura u interesu jer se zadužuju u inozemstvu pa moraju vratiti pozajmice u toj valuti. Uvoznicima jer mogu kalkulirati u domaćoj valuti i nemaju rizika. Potiče se građanstvo na još veće zaduženje', rekao je Lovrinović dodavši kako ni razvijene zemlje poput Danske i Švedske nisu uvele euro.

'Zašto Vlada želi uvesti euro? Pa ona i onako sluša Bruxelles i ne brine o nacionalnom ineteresu. O tome treba početi razmišljati tek za 10 godina jer ionako imamo puno problema', kaže Lovrinović.

Naglasio je kako ćemo se uvođenjem eura ukrcati na brzi vlak prema Grčkoj.

  • +15
Sabor raspravlja o godišnjem izvješću o radu HAKOM-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog šteta u poljoprivedi od suše stanku je zatražio Davor Vlaović iz HSS-a. 'U ovom trenutku se zbrajaju štete po županijama, županijska povjerenstva još nisu sve obradila, ali u onim preliminarnim izvješćima, prvim izvještajima o štetama, štete su samo u slavonskih pet županija, preko 500 milijuna kuna prijavljene a isto tako i u ostalim kontinentalnim županijama Bjelovarsko-bilogorska županiji se očekuje preko 100 milijuna, Koprivničko-križevačkoj, također. I poljoprivredni proizvođači s pravom očekuju reakciju Vlade, jer ako je suša uništila poljoprivrednike, onda Vlada i ministar moraju naći načina da ih pomogne', rekao je Vlaović.

'Mi iz Hrvatske seljačke stranke smo govorili da je premalo 20 milijuna kuna u državnom proračunu za naknadu štete od elementarnih nepogoda. Predlažemo da se to poveća na 50 milijuna kuna, da svako ministarstvo uštedi milijun kuna na reprezentaciji, ručkovima i troškovima evo tih novaca. Ukoliko sad nešto ne poduzmemo i ne pomognemo im nestat će poljoprivredna proizvodnja. Već je nestalo 65 posto stočara, proizvođača mlijeka. Nestalo je 20.000 obiteljskih gospodarstava u upisniku, nestalo je preko 100 tisuća mladih iz Slavonije i Baranje. Ovo će biti daljnji okidač za zaustavljanje razvoja poljoprivrede', rekao je Vlaović.

I zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić upozorava na pad poljoprivredne proizvodnje, a perspektivu vidi u novim, egzotičnim kulturama i uzgoju konoplje.

Svjetski trendovi bacaju novo svjetlo na tu biljku, ona ima ogroman potencijal u energetici, automobilskoj industriji, no kod nas je najveći problem što se biljka ne može koristiti cijela, rekao je Sinčić, čija je stranka izradila zakonski prijedlog koji bi to omogućio.

Mjere koje predlažemo pomoći će razvoju hrvatske poljoprivrede, rekao je Sinčić u Hrvatskom saboru.