šef promijenimo hrvatsku

Lovrinović: Odbijena mi je prijava protiv Raiffeisen banke

06.10.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izvijestio je u utorak kako je odbijena njegova kaznena prijava protiv Raiffeisen banke (RBA) zbog njihovog unajmljivanja PR agencija budući da je taj potez banke ostao tek na pokušaju

U studenom 2019. RBA banka je putem medija javno pozvala PR agencije da se jave na natječaj i ponude rješenja o tome kako "izvršiti pritisak na Vrhovni sud i ostale sudove u Hrvatskoj" jer je ta banka bila zabrinuta da bi sudovi mogli početi donositi presude u slučaju švicarski franak u korist građana.

"Sjećate se da je Raiffeisen banka objavila javni natječaj kojim poziva PR agencije da se jave na natječaj s ključnim zadatkom, kako je pisalo, vršenja pritiska na Vrhovni sud Republike Hrvatske i druge sudove. Uplašili su se da će Vrhovni sud donijeti presudu konačnu u slučaju švicarski franak, pa da će banke, pa tako i Raiffeisen banka zabilježiti gubitke", rekao je Lovrinović na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade na Markovu trgu.

Izvijestio je da u rješenju na osam stranica koje je dobio od suca piše kako se kaznena prijava odbija zato što Raiffeisen banka nije provela svoju namjeru, to jest pritisak.

"Ostalo je samo na pokušaju. U suštini je mogao u tri rečenice napisati da je banka raspisala natječaj, javile su se dvije agencije, izabrana je jedna, međutim, mediji su u međuvremenu osujetili pokušaje Raiffeisen banke i, prema tome, nisu proveli u djelo vršenje pritiska", objasnio je Lovrinović.

Istaknuo je da "upravo u tome i jest ključni problem" zbog kojega je USKOK morao prihvatiti njegovu prijavu "za pokušaj zločinačkog udruživanja na štetu klijenata banke".

"Za usporedbu", dodao je, "mogli bismo navesti primjer pokušaja ubojstva koje se na kraju nije ostvarilo".

Lovrinović je napomenuo kako je banka u roku dva-tri dana smijenila glavnog direktora i još nekoliko osoba te da su interno "riješili problem", a Hrvatska narodna banka je, nakon svojeg izvida, priopćila da Raiffeisen banka "mora bolje razraditi sustav interne kontrole" da se slične situacije više ne bi dogodile.

"Ali", istaknuo je, "ostaje nepobitno činjenica da je RBA banka svjesno planirala ostvariti namjeru utjecaja na sudove objavivši javni poziv u nekoliko medija na koji su se odazvale dvije PR agencije. Znači, to je klasičan pokušaj utjecaja na sudove koje sudac u svojoj presudi nepobitno potvrđuje".

"Ovo je samo jedan u nizu primjera koji potvrđuje u kakvoj je jadnoj situaciji pravosuđe koje prije svega gleda što o nekom pitanju i problemu misli politika. Zato i jesmo tu gdje jesmo i zato vlada opća pravna nesigurnost zbog koje se mnogi iseljavaju, a ako ostaju onda očajavaju", smatra Lovrinović.

"Valjamo u blatu korupcije, ljudi se zbog toga iseljavaju jer se osjećaju nezaštićeni. Ništa se neće moći učiniti dok se ne napravi čišćenje u pravosuđu", ustvrdio je.

Pozvao je EU Komisiju da pomogne Hrvatskoj dovođenjem OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara.

S obzirom na to da nema pomoći iz EU-a, nema druge nego da građani uzmu stvar u svoje ruke, rekao je i dodao kako je bio u Hrvatskom saboru četiri godine, da su radili i pokušavali, ali da je sva vlast u rukama jednog čovjeka, aludirajući na zgradu Vlade i premijera Andreja Plenkovića.

"Sabor se mora preseliti na trgove svih gradova u Hrvatskoj da se konačno očistimo od blata i krenemo pravim putem. Ako pravosuđe ne funkcionira kako treba, ta država ne može opstati", ocijenio je Lovrinović.

Na kraju je izvijestio o informaciji za koju vjeruje da ju mnogi ne znaju, a to je da je na natječaju Raiffeisen banke izabrana PR agencija Manjgura.

"Ona je u vlasništvu PR stručnjaka Krešimira Macana, koji je inače u Hrvatskoj poznat po tome što godinama pomaže u aktivnostima promidžbe za RBA štedno kreditne zadruge. Čovjek se ne može oteti dojmu da su ovdje stvari zanimljive i povezane", zaključio je Lovrinović.