ZAGREBAČKI PROČELNIK ZA OBRAZOVANJE

Lovrić: Participacija roditelja dugogodišnja je praksa, u Zagrebu je prisutna u 37 srednjih škola

09.09.2019 u 16:14

Bionic
Reading

Participacija roditelja u povećanim troškovima obrazovanja srednjih škola dugogodišnja je praksa u Hrvatskoj, utemeljena u odlukama resornih ministara koje je nastavila i ministrica Blaženka Divjak, a u Zagrebu se provodi u 37 srednjih škola, izjavio je Hini zagrebački pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

'Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020., koju je ministrica Blaženka Divjak donijela 20. svibnja, propisano je da se za pojedine programe srednjih škola mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja te da odluku o iznosu participacije roditelja i cijeni obrazovanja za svaku godinu donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove', istaknuo je Lovrić.

Tom odlukom predviđena je i mogućnost da školski odbor, na prijedlog ravnatelja te uz suglasnost osnivača, može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju učenika od obveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja, rekao je Lovrić komentirajući odluku Druge ekonomske škole u Zagrebu da uvede participaciju od sto kuna godišnje.

Školski odbor Druge ekonomske škole donio je 29. svibnja odluku o participaciji roditelja u cijeni obrazovanja u visini od 100 kuna godišnje, na što je Grad Zagreb, kao osnivač, dao suglasnost. Ta sredstva srednje škole prikupljaju radi podizanja tehničke i stručne razine naobrazbe učenika, odnosno za nabavku nastavnog materijala, sirovina za stručnu praksu i ostale opreme, kaže Lovrić.

Riječ je o dugogodišnjoj praksi u Hrvatskoj, utemeljenoj u odlukama resornih ministara, koju je u školskoj godini 2019./2020. nastavila i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodao je.

U Zagrebu, gdje djeluje ukupno 70-tak srednjih škola, odluke o participaciji roditelja u povećanim troškovima obrazovanja za ovu školsku godinu donijelo je 37 srednjih škola, a Grad Zagreb je na to dao suglasnost, napomenuo je Lovrić.

Ministrica Divjak izjavila je danas, komentirajući odluku o plaćanju 100 kuna u Drugoj ekonomskoj školi, rekla da nema razloga za takve postupke te apelirala na osnivače i škole da još jednom razmotre takve situacije.

  • +20
Ministrica Blaženka Divjak u Osnovnoj školi Gračani Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Osnivači za škole dobivaju milijardu kuna godišnje, imaju i izravne prihode koje moraju pridodati na taj iznos pa nema nikakva razloga da osnivači ne skrbe o školama, pogotovo ove i prošle godine kada je za opremanje škola izdvojeno jako puno novca iz državnoga proračuna', rekla je Divjak.