ZADNJI ROK LIPANJ 2011.

Lovimo zadnji vlak za milijarde eura iz EU-a

27.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska bi, ako ne ispuni zacrtane rokove i ne zaključi pristupne pregovore u lipnju ove godine, mogla ostati bez milijardu i pol eura iz kohezijskih fondova namijenjenih našoj zemlji. Također, ako na vrijeme ne dovršimo posao oko ulaska u Europsku uniju (EU), riskiramo da se ne nađemo u proračunu koji se donosi za razdoblje od 2014. do 2019. godine

'Mi moramo završiti pregovore najkasnije u lipnju ove godine da bismo ušli u iduće proračunsko razdoblje Europske unije i mogli sudjelovati u donošenju odluka', kaže Vesna Pusić predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Proračun u Europskoj uniji se donosi na šestogodišnje razdoblje. Ako se ne uguramo u prvi vlak, kasnijim ulaskom bili bismo osuđeni na neki oblik privremenog financiranja na osnovi kojeg bismo sigurno dobili manje novca nego da kao punopravna članica sudjelujemo u donošenju proračuna.

I ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković smatra da je Hrvatskoj važno postati članicom Europske unije u prvom redu zbog financijske perspektive.

'Nova financijska perspektiva za Europsku uniju je od 2014. do 2019. godine. Kad Hrvatska postane članica, aktivno će sudjelovati u izradi te financijske perspektive. Moći ćemo se zalagati za naše financijske interese i aktivno sudjelovati u raspodjeli tih sredstava. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog financijskih razloga važno je da što prije postanemo članica EU', rekao je Jandroković.

SDP-ov Tonino Picula ne vjeruje da bismo potpuno ostali na suhom kad bismo promašili ovaj posljednji vlak u lipnju.

'Kad hoće, EU može improvizirati. Pogledajmo kako su za spas gospodarstava Irske i Grčke formirali ad hoc stabilizacijski fond. Ne vjerujem da bismo potpuno ostali na suhom, ali da bi se uzeo novac, mora postojati formalan razlog, a to znači članstvo', kaže Picula.

Vesna Pusić smatra da u EU moramo žuriti prije svega zbog 1,5 milijardi eura iz kohezijskih fondova koji su namijenjeni Hrvatskoj i zbog toga je važan rok u lipnju.

'Sa završetkom pregovora moći ćemo sudjelovati u kreiranju odluka za naredna razdoblja. Bit ćemo tamo, diskutirati, nastupati, sudjelovati u donošenju odluka, samo nećemo moći glasovati', objašnjava predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora.

Picula smatra da premijerka tih 1,5 milijardi eura koji su namijenjeni Hrvatskoj shvaća zdravo za gotovo.

'Ona dio toga novca sigurno misli potrošiti na projekte i programe koje je najavila. Novca nema za kapitalne projekte. Računaju na sredstva iz EU fondova. Vlada će dati sve od sebe da uspije', smatra Picula. Pusić kaže da novac nije osnovni cilj, ali da je sredstvo jest.

'Svi ovi problemi koji sada muče građane danas ne bi bili problemi da Hrvatska može koristiti predviđena sredstva iz fondova Europske unije', poručila je Pusić.