'DOVESTI KUĆU U RED'

Lov na ilegalna kuhala u Ministarstvu vanjskih poslova!

02.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Voda umjesto kave, zborila je svojedobno u prilog štednji premijerka Jadranka Kosor, a u Ministarstvu vanjskih poslova ovih dana više zaista uopće neće biti kave, barem ne one kuhane na vlastitom električnom kuhalu

Zaposlenike MVPEI-ja, koje šefovi često znaju obradovati napucima o tome što smiju, a što ne, ovih je dana, točnije 28. siječnja, 'razveselila' obavijest da 'u uredskim prostorijama ne smiju koristiti električne grijalice, kuhala, električne radijatore i druge električne aparate', pa bivaju 'ljubazno zamoljeni da iste uklone iz uredskih prostorija'.

'Ukoliko je riječ o privatnom vlasništvu, potrebno je kontaktirati Upravu za sigurnosnu analitiku, komunikacije i zaštitu poradi odobrenja za unos i iznos stvari i opreme', kaže se u naputku. Najnoviju 'birokratsku verziju svakodnevnice državnog aparata' opravdava se 'ciljem stvaranja sigurnih radnih mjesta za sve djelatnike MVPEI-ja, i to u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu i Zakona o zaštiti od požara.

Faksimil dokumenta poslanog zaposlenicima MVPEI-ja

O čemu je riječ, pitaju se možda oni koji se ne sjećaju da je Vlada 29. svibnja 2008. usvojila program 'Dovesti svoju kuću u red', a sve kako bi u sljedećih pet godina uspostavila sustavno gospodarenje energijom u objektima u vlasništvu i na korištenju Vlade RH. Cilj je smanjenje potrošnje energenata od 10 do 30 posto, što na godišnjoj razini iznosi između 45 i 135 milijuna kuna za 2.500 zgrada, kažu procjene, prema kojima bi i štetni utjecaj na okoliš time bi bio smanjen od 40.000 do 120.000 CO2/godišnje.

Provedba programa dana je u zadatak Ministarstvu gospodarstva uz pomoć Izvršne agencije Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u sklopu nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a sve financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'U Ministarstvu zapravo ni dosad nisu korišteni navedeni električni uređaji, nego je upućena informacija preventivnog karaktera da ni u budućnosti ne bi dolazilo do njihovog korištenja',
objasnio je detaljnije priopćenjem tportalu glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun

ZAMJENA ŽARULJA KAO ULOG U BUDUĆNOST

Pohvalio se i dosadašnjim doprinosom Vladinom programu u sklopu kojega su u MVPEI-ju prije godinu i pol zamijenili klasične štednim žaruljama: 'Zahvaljujući ovoj mjeri, kao i nizu drugih kojima se nastoji optimizirati poslovanje MVPEI-ja sa što nižom energetskom potrošnjom, troškovi električne energije smanjeni su u 2010. godini za 14 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno za 173 tisuće kuna.'

'Također, u Ministarstvu su educirane osobe za pitanja energetske učinkovitosti, provode se energetski pregledi, postavljeni su informativni paneli s informacijama o energetskoj učinkovitosti, kao i LCD monitor na kojem će se moći vidjeti informacije o potrošnji energije. U svrhu provedbe aktivnosti daljinskog očitanja priključeni su mjerni sustavi postojećeg plinomjera, zamijenjena su brojila za vodu, tako da nova imaju funkcionalnost impulsnog izlaza, a omogućen je i pristup električnim brojilima radi stalnog praćenja potrošnje preko impulsnog izlaza brojila', ponosno ističu svoje aktivnosti u Ministarstvu.

Zahvaljujući Vladinom programu, trebali bismo dobiti i jasne odgovore na pitanja gdje, kako, koje, koliko, tko i kako troši te gospodari energentima i energijom, pri čemu bi, sudeći prema navodima u programu, trebao biti riješen i nedostatak motivacije zaposlenika za ostvarenje ušteda energije.

Da nedostatak motivacije u ove tri godine očito nije posve nestao, govori i ovaj posljednji podsjetnik, a premda energetsku efikasnost svakako treba poticati, kakav novi podatak o uštedi dobro će doći premijerki da, uz one brojke o šparanju na kavama i tinti za tonere, nabaci i još koju brojku o štednji na struji.