JURICA SAVJETUJE

Lov na hobotnice

11.08.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Ovoga smo ljeta do sada naučili kako se obraniti od jakih vrućina, kako upecati komada na plaži, ali i kojih se životinja moramo paziti, sada je red da posred plaže ponosno prošetamo s uhvaćenim plijenom u ruci i napravimo slasnu večeru

Predivno biće morskih dubina, hobotnica je stoljećima prisutna u svim značajnijim pričama. Poprilično mistična, gracioznih pokreta, urnebesno znatiželjna i inteligentna - da, hobotnica će u kratkom vremenu shvatiti kako se domoći omiljenog joj jela, slasnog raka i bez problema odvrnuti poklopac tegle iz koje je on prestravljeno gleda te ga s jednim od svojih osam krakova prinijeti kljovama. Za razliku od lignji, hobe nisu agresivne, a na Jamajci ih zovu i ”morske mačke” zbog usporedbe temperamenta s kućnim ljubimcima.

Ako su vam kao i meni već od same pomisli na slasan obrok krenule zazubice nastavite čitati, ako nisu nemojte otići sa stranice već nastavite čitati priču o hvatanju hobotnice. Uostalom, švicarci su nestabilni (lol! Mislim na valutu... :), svjetsko tržište je na rubu nove krize pa mislim da bi bilo korisno znati kako uloviti hranu vlastitim rukama i time nahraniti sebe i obitelj u maniri vrhnuskog prethistorijskog lovca. Dodatni bonus ovog nivoa igrice su izmamljeni uzdasi na plaž dok ponosno izlazite iz mora s tom ulovljenom ”beštijom”.

Za početak bih napomenuo i apelirao da imate na umu održivost podmorja te lovite samo u slučaju stvarne gladi i želje, a ne zbog hira. Ne lovite manje primjerke, pustite ih da narastu. Osobno ne bih nikada vadio niti jednu hobotnicu manju od 1.5 kg. Također, ne volim lov s puškom jer nerijetko viđam po plaži turiste koji direktno ugrožavaju plivače te krše zakon koristeći pušku blizu obale, ali i muče životinju jer potrebno je puno iskustva te sreće da osti završe točno među očima što će hobotnicu odmah ubiti bez dugotrajne patnje. Ako ih već jedemo, budimo što humaniji u hvatanju.

Loviti ih se može i s obale, no to nas danas ne zanima jer želimo samo pravi i adrenalinom ispunjeni lov koji ponekad može biti vrlo zahtjevan za tijelo i um – ta je lovina najslađa. Dodao bih da znam čak i dvije cure koje će bez ikakvog problema zaroniti te vlastitim rukama uloviti hobotnicu, rame uz rame muškima.

O lovu na hobotnicu sam učio od starog još k’o klinac kada bih s njim išao s maskom i perajama u lov na hobe. Bilo mi je fora plivati uz njega te držati ulov i potom izaći na plažu ponosno, znate ono ”moj tata je veći od tvojeg” i slično... :) Načelno nije teško uhvatiti je, na početku je teže naučiti prepoznati jazbinu – nju prepoznajemo po uredno složenom kamenju ispred ulaza. Ronite oko grebena ili kamenitih predjela podmorja i naći ćete ih bez problema. Tražite rupe i pukotine. Hobotnice nisu agresivne i s njima se čak možete i poigrati (to zadnjih godina najčešće radim jer mi ih je žao vlastitim rukama ubijati... da, dozvoljavam si određeno licemjerstvo jer ih ipak jedem), ali pazite ako ronite s bocama, odnosno na većim dubinama jer ako se i manja omota oko vas i cijevi za zrak... vjerojatno ćete vi izvući deblji kraj.

Najbolje vrijeme za lov hobotnice je rano u zoru ili u sumrak. Hobe vole tamu i noću ih je najviše. Da bi je izvukli iz jazbine, kao mamac koristite bilo koju vrstu riba, školjaka, ježeva, iako najviše vole rakove. U trgovinama za ribolov možete kupiti i umjetnog raka za mamac. Najjeftiniji mamac je komadić crvenog platna koje ćete kao i ostale mamce zavezati za komad konopca ili flaksa i njime mahati, tj. vući ga ispred njezine kućice. Nemojte koristiti modru galicu da bi izvukli hobotnicu van (modra galica je guši smanjujući razinu kisika ispred jazbine) jer njome zagađujete more i životinje toksičnim bakrom koji ti plavi grumeni ispuštaju. Neki koriste i cigarete ili zidarski krečkao mamce... Jednostavno ću reći – ne – to nije ispravno ni pametno, a ni dozvoljeno. Crveno platno hobu podsjeća na rakove koji su većinom crvenkasti, zato toliko uspjeva kao mamac. S druge strane, svi koji su hodajući obalom vukli mamac znaju da će znatiželjna hoba doći praktički na bilo što da vidi o čemu se radi. Ponekad će samo malo ispitati to o čemu je riječ i otplivati dalje.

Kada izađe iz rupe te se primi za mamac, uhvatite je za vrh glave jednom rukom te drugom čvrsto uhvatite uz vrh krakova (da bi ih lakše stisnuli). Potom jako zagrizite među oči. Vaš bi ugriz trebao presjeći živce i trenutno ubiti hobu. Ako ste to dobro izveli, ona će pobijeliti i postati mlitava – refleks mišića će ostati prisutan pa će se pipci još micati – važno je da promijeni boju, čak i djelomice. Mozak joj se nalazi iznad očiju i prema desnom oku, tako da je umjesto ugriza možete ubiti i ubodom noža u to mjesto. Dodatni pokazatelj smrti je i bijela sluz koja može izaći iz uboda. Nemojte joj izvrtati glavu te vaditi utrobu što neki rade, jer ona će tako i dalje ostati živa.

Hobotnicu je odlično svježu i očišćenu - koža se može cijela i dijelomice ostaviti, ovisi kako je želite spremiti - pripremati bilo na salatu, ispod peke, na roštilju, a ponegdje se čak suši ili jede sirova kao carpaccio u Italiji ili tako sushi u Japanu. Ako je nećete odmah jesti, očišćenu je operite u slatkoj vodi te zamrznite.