PROMOCIJA DOKUMENTARCA

'Lov na Gotovinu' bez Gotovine

16.04.2013 u 09:10

Bionic
Reading

U Zadru je u ponedjeljak navečer u Muzeju antičkog stakla premijerno prikazan dokumentarni film Nade Prkačin, novinarke HTV-ove emisije 'TV kalendar', 'Lov na Gotovinu'

Zadar je bio želja same autorice, a ni datum nije bio slučajnost. Promocija je održana na dvogodišnjicu izricanja prvostupanjskih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Promociji filma nazočili su HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra i saborski zastupnik Božidar Kalmeta i bliski prijatelj generala Gotovine Željko Dilber. Sam general nije se pojavio na skupu, a kako je rekla autorica, jedna mu je kopija filma dostavljena preko prijatelja.

'Lov na Gotovinu' je film koji obuhvaća razdoblje od svibnja 1998, kada se u medijima prvi puta pojavila informacija da Haag želi saslušati generala Gotovinu, pa do 8. studenog 2005, kada je Carla del Ponte u Beogradu pobjedonosno objavila da je Ante Gotovina uhićen i pritom zahvalila hrvatskoj vlasti na pomoći. Nada Prkačin je najavila da je završen i drugi dio filma, naslovljen 'Časni sude, nisam kriv', koji obuhvaća razdoblje od uhićenja do oslobađajuće presude. Promocija je najavljena za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.


'Film je podsjetnik na vrijeme u kojem je narod bio uz generala, a vlast je mijenjala retoriku', kazala je autorica filma i podsjetila da se na dan kada je izrečena oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Markaču i Gotovini HTV pripremao za novu osudu, pa je u goste pozvan čak i Savo Štrbac, nekadašnji tajnik vlade tzv. Republike Srpske Krajine i direktor Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas, koji je zajedno s Carlom del Ponte kreirao optužnicu protiv hrvatskih generala.

Također je izjavila da je na dan uhićenja generala Gotovine Vladimir Šeks zivkao sve telefonske brojeve na Prisavlju ne bi li se iz podnevnog 'TV kalendara' maknula čuvena izjava: 'Locirati, identificirati, uhititi i transferirati', za koju je tvrdio da je nije izgovorio.

Nada Prkačin je 2010. bila jedna od kandidatkinja za mjesto ravnateljice HRT-a, a u svom je programu istaknula da HRT mora snimati filmove o Domovinskom ratu.