nemiri u americi

Louisville gori: Nastavljeni prosvjedi zbog ubojstva Breonne Taylor

25.09.2020 u 10:38

Bionic
Reading

Prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu u Kentuckyju nastavljeni su u četvrtak drugu noć zaredom nakon što su trojica policajaca oslobođena optužbi zbog ubojstva Breonne Taylor.

Nakon što je policijski sat stupio na snagu i policija je proglasila okupljanja protuzakonitim, skupina od 300 prosvjednika promarširala je gradom i zaustavila se ispred Prve unitarističke crkve.

Neki prosvjednici porazbijali su prozore nekoliko lokalnih tvrtki i bolnice, prenosi novinar Reutersa. No okupljanje ispred crkve bilo je mirno u odnosu na prethodnu noć u najvećem gradu u Kentuckyju.

"Najmanje 24 osobe uhićene su tijekom večeri zbog optužbi koje uključuju nezakonito okupljanje i pobunu prvog stupnja", priopćila je policija u Louisvilleu.

Dvojica policajaca ranjena su iz vatrenog oružja u prvoj noći prosvjeda kada je policija uhitila 127 ljudi. Obojica su stabilno.

Trojica policajaca koji su 13. ožujka tijekom racije u Louisvilleu upali u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtili je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođeni krivnje za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo protestna okupljanja na ulicama najvećeg grada u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivnje, dok je Brett Hankinson optužen za ugrožavanje iz nehata ljudskih života, jer su neki od njegovih hitaca ugrozili obitelj u susjednom stanu.

Trojica policajaca, koji nisu nosili uniforme tijekom racije povezane s ilegalnom prodajom narkotika, malo iza ponoći 13. ožujka su lupanjem po vratima probudili 26-godišnju medicinsku sestru i njezina partnera Kennetha Walkera te upotrijebili tzv. "ovna" kojim su provalili u stan, za što su imali valjani sudski nalog pod sumnjom da je stan mjesto u kojemu bivši partner Breonne Taylor i osuđivani preprodavač narkotika Jamarcus Glover prima pakete.

  • +6
Prosvjedi u Louisvilleu Izvor: EPA / Autor: Kyle Grillot

Partner Breonne Taylor također je pucao. Rekao je da je ispalio hitac upozorenja jer je strahovao da će u stan upasti kriminalci jer nije čuo da su policajci naveli tko su. 

Louisville će isplatiti 12 milijuna dolara naknade obitelji Taylor zbog odbacivanja tužbe protiv policajaca.

Njezino ubojstvo u početku je privuklo malo nacionalne pozornosti. No nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u svibnju, izbili su prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem SAD-a.