POZNATI ANTIČKI ATLET

Lošinjani proslavili Apoksiomenov rođendan

28.04.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Na terasi hotela Apoksiomen, Lošinjani su jučer svečano obilježili rođendan antičkog brončanog kipa

Hrvatski Apoksiomen (2. - 1. st. pr. Kr.), visok 192 cm, izvučen je 27. travnja 1999. godine iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja te je zasad jedina pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Kip predstavlja mladog sportaša u trenutku dok čisti strigil (strugaljka), kojim je sa svoga tijela sastrugao ulje, prašinu i znoj nakon natjecanja.

Od osam dosad poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, od kojih je najpoznatiji brončani kip iz Kunsthistorisches Museuma u Beču, otkriven 1896. u Efezu, lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvan. Autor kipa je nepoznat, no klasična ljepota i vrsnoća izrade govore o vrhunskom majstoru.

Na proslavi Apoksiomenovog rođendana, Lošinjski muzej je predstavio maketu budućeg Muzeja Apoksiomen u palači Kvarner, gdje će kip Apoksiomena biti trajno izložen krajem 2011. godine, a Turistička zajednica Malog Lošinja predstavila je svoje nove promidžbene materijale, prospekt i plakat Apoksiomen.

Posjetitelji su imali prigodu kušati tortu Apoksiomen koja se besplatno posluživala, a prava atrakcija bio je živi kip Apoksiomena, nazvan 'Frozen'.

Maketa muzeja