LOV NA IVANA KORADEA

Loše zapovijedi dovele su do smrti policajca

05.04.2009 u 10:34

Bionic
Reading

Mario Kusanić 32-godišnji pripadnik Kobri kojeg je 3. travnja prošle godine ustrijelio Ivan Korade, bio bi živ da je akcija drukčije planirana. Tvrdi to njegov brat Damir, bivši specijalac koji još razmišlja hoće li i sudskim putem tražiti odgovornost MUP-a za Marijevu pogibiju.

'Akcija nije vođena onako kako je trebala biti. Htjeli su ga uhvatiti živa jer se ipak radilo o generalu HV-a koji je podigao hrvatski stijeg u Kninu. Da je četvero ljudi ubio netko drugu, uhvatili bi ga za najviše dva do tri dana. No sada nitko ne želi priznati da se pogriješilo', rekao je za Jutarnji list Damir Kusanić, brat poginulog policajca. Nikoga on posebno ne želi imenovati, ali je očito da je kritika prije svega upućena na rukovoditelje akcije.

On zbog otkaza koji je dobio kao višak u policiji 2001. već vodi spor s MUP-om te ne tvrdi kategorički da će do tužbi zbog Marijeve pogibije doći. Ministarstvo unutarnjih poslova morat će imati na brizi Maru, sina marija Kusanića koji se rodio na očev rođendan 28. prosinca prošle godine.

Prijelomni trenutak, prema mišljenju Damira Kusanića, dogodio se kad je jedne noći bjegunac uočen termovizijom

'Ja sam vidio tu snimku. Na njoj se jasno vidjela silueta muškarca kojem se klatio jedan rukav, čak je posrnuo i pao. Bilo je to najviše stotinjak metara od njegove kuće. U to vrijeme jedna policijska ophodnja bila je pred ulazom u njegovu kuću. Zar su očekivali da će doći na ulazna vrata i pokucati? Nije se radilo o velikom području koje je trebalo pretražiti i moglo ga se uhvatiti', kaže Damir Kusanić. Priznaje da ne zna jesu li policajci imali zapovijed da ne pucaju u Koradea ako ga uoče.

Policija je čak opovrgnula da je termovizijska kamera uhvatila Korade, ali je poslije ta informacija potvrđena. Objašnjenje je bilo kako se sa sigurnošću nije moglo utvrditi radi li se o bjeguncu te da se nije smjelo riskirati.

Josip Ćelić, koji je do nedavno bio zapovjednik Kobri, bio je s Marijem na terenu tog kobnog četvrtka. Kao bivši specijalac i Ćelić kaže, da je bio u vrhu zapovjednog lanca, drukčije bi vodio akciju.

'Mi policajci moramo slušati zapovijed pretpostavljenih, a odbiti je smijemo ako bi njezinim izvršavanjem počinili kazneno djelo. U situaciji kad se radi o višestrukom počinitelju kaznenih djela policija je mogla ulaziti u sve objekte i bez sudskih naloga, a mogla ih je i dobiti.

Nije bilo nikakvog razloga da se takvo što ne učini. A za takve su stvari obučeni isključivo pripadnici Interventne i Specijalne policije. No moram reći da tog dana nije ništa slutilo da bi Korade mogao biti baš u toj vikendici. Da smo na bilo koji način to znali, zauzeli bismo položaj i dojavili stožeru akcije', kaže Josip Ćelić, bivši zapovjednik Kobri koji je od 1. travnja načelnik PU Karlovačke.

Korade je na policajce zapucao s leđa iz vikendice Franje Truntića, u trenutku kad su oni već zamakli iza ugla kuće. Poslije se ispostavilo da je u svom skloništu imao i tri bombe

'Da je bio hrabriji i bacio neku od bombi, možda bi nas sve pobio', prisjeća se Ćelić.

Prema službenoj verziji, nitko nije mogao predvidjeti da će Korade kukavički s leđa zapucati i ubiti policajca. Prema neslužbenoj, negdje se pogriješilo.

Je li moguće da s teško pokretni bjegunac, koji je između ostalog bolova o dijabetesa, skrivao nezamijećen svega nekoliko stotina metara od vlastite kuće s tolikim naoružanjem, rezervama hrane? Je li policija samostalno odlučila da prva ne puca u generala ili je svemu presudila politika?