KULTUROCID

Lopovima 'Gole Maje' jednomjesečni zatvor

27.03.2012 u 07:18

Bionic
Reading

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana dvojici hrvatskih državljana (1991. i 1978.) za koje se osnovano sumnja da su iz Julievog parka u Daruvaru ukrali skulpturu 'Kupačice', rad Antuna Augustinčića, izvijestilo je danas Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru.

Općinsko državno odvjetništvo tereti ih za kazneno djelo teške krađe i kazneno djelo oštećenja, uništenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog ili prirodnog dobra.

Osumnjičenici su noći s 14. na 15. ožujka 2012. godine sa za sada nepoznatom osobom iz ležišta kamenog postamenta izbacili lijevanu brončanu skulpturu, među Daruvarčanima poznatu kao 'Gola Maja' vlasništvo trgovačkog društva Daruvarske toplice. Skulpturu su zatim odvezli u Zagreb, izrezali je na više komada i prodali trgovačkom društvu.

Brončana skulptura 'Kupačica', rad je hrvatskog umjetnika Antuna Augustinčića iz 1927. godine, a rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, kao sastavni dio Lječilišnog kompleksa Daruvarske toplice, stavljena je pod preventivnu zaštitu.