zbog pandemije

Londonski gradonačelnik smanjio si plaću i pozvao vladu da pomogne

17.06.2020 u 15:18

Bionic
Reading

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je u srijedu da si je zbog pandemije smanjio plaću za 10 posto i pozvao je britansku vladu da pomogne lokalnim vlastima koje imaju financijskih teškoća kako se u javnim službama ne bi morale uvoditi mjere štednje

Laburistički zastupnik čija je godišnja plaća 170.000 eura, zamrznuo je također plaće 15 članova svog ureda dok bi metropola u dvije iduće godine mogla imati gubitak u proračunu od 550 milijuna eura.

'Covid-19 je razorno utjecao na javne financije Londona koje su prije pandemije bile u sjajnoj formi', istaknuo je u priopćenju.

Prihodi operatera londonskog gradskog prijevoza TfL-a pali su za više od 90 posto tijekom pandemije, a naglo su pali i prihodi od lokalnih poreza i od poreza na dobit, dodao je.

Sadiq Khan upozorava: bez pomoći vlade kojoj je na čelu njegov konzervativni prethodnik na dužnosti londonskog gradonačelnika Boris Johnson, morat će se rezati proračun za policiju, vatrogasce i javni prijevoz.

'Ovo je najgori trenutak za ponovno uvođenje mjera štednje - baš kad moramo investirati u oporavak Londona', ocijenio je. Diljem Ujedinjenog Kraljevstva lokalne zajednice su u sličnim financijskim teškoćama, istaknuo je.

Financijska sredstva koja im dodjeljuje država, i sama u nezavidnom ekonomskom položaju, naglo su smanjena u zadnjih šest godina zbog štednje koju su uvodile konzervativne vlade.

Početkom lipnja i škotska vlada je upozorila da će biti nužni "veliki rezovi" u javnim službama ne bude li mogla povećati svoju sposobnost zaduživanja kako bi izašla na kraj s krizom.

Britanska vlada je još sredinom svibnja žurno ubrizgala u TfL 1,6 milijarda funti kako se autobusni i promet podzemnom željeznicom ne bi prekinuo, ali je tvrtka morala povećati cijene.

Lokalni izbori koji su se u svibnju trebali održati u Londonu i u mnogim drugim općinama odgođeni su zbog pandemije za 2021.