NOVA ETAPA U SLUČAJU LITVINJENKO

London traži izručenje drugog ruskog biznismena?

Bionic
Reading

Pet godina nakon ubojstva ruskog špijunskog prebjega Aleksandra Litvinjenka usred Londona, britanske vlasti su, prema pisanju Sunday Timesa, došle do drugog osumnjičenog atentatora

Riječ je o Dmitriju Kovtunu, 46-godišnjem ruskom biznismenu kojeg su neki izvori povezivali sa sovjetskim KGB-om i ruskim obavještajnim službama, kao i prvoopuženog Andreja Lugovoja, Kovtunovog poslovnog partnera. Sunday Times poziva se na izvor u britanskoj istrazi koji tvrdi da su u kolovozu prikupljeni novi dokazi protiv Kovtuna. Pritom ne navodi tko je dostavio dokaze ni o kakvim je dokumentima riječ, no obećava da će i ti podaci uskoro postati javnima.

'Ako me ruske vlasti odjednom odluče optužiti, bit će to samo potvrda da je proces politički motiviran. Ako su imali dokaze protiv mene, zašto ih nisu podastrli prije pet godina, nego su se sada sjetili?' komentirao je vijest Kovtun, premda je činjenica da ga se i ranije spominjalo u medijima kao svjedoka ili mogućeg suučesnika. 

Ukoliko službeni London zatraži od Moskve izručenje Kovtuna, očekuje se isti scenarij kao i u slučaju Lugovoja - odbijenica uz obrazloženje da ruski ustav ne dozvoljava izručenje ruskih građana sudovima drugih država. Kovtun ima rusko i njemačko državljanstvo, a Lugovoj je u međuvremenu ušao u politiku kao parlamentarni zastupnik ultradesnog LDPR-a.

Aleksandr Litvinjenko bio je potpukovnik FSB-a koji je dospio u nemilost suprotstavljajući se vrhu ruskog sigurnosnog aparata u drugoj polovici 90-ih. Pobjegavši pred sudskim procesom u Tursku, dobio je azil u Velikoj Britaniji. Iz Londona je u više navrata optuživao FSB i ruski politički vrh predvođen Vladimirom Putinom za umiješanost u terorističke napade koji su službeno pripisivani islamističkim teroristima. U otočkoj prijestolnici Litivnjenko se udružio s odbjeglim oligarhom Borisom Berezovskim (kojeg je, navodno, trebao ubiti dok je radio u FSB-u) u teškim optužbama na račun Putinovog režima. Osim terorističkih napada u kojima su poginule stotine ljudi, Litvinjenko je povezivao Putina i s ubojstvom oporbene novinarke Anne Politkovskaje

TEMPIRANI PRITISAK NA KREMLJ?
Prije pet godina Litivnjenko je nasmrt otrovan radioaktivnim polonijem koji mu je, prema istrazi britanske policije, mogao biti usut u čaj tijekom večere s Andrejom Lugovojem i Dmitrijem Kovtunom u jednom londonskom restoranu. No u istrazi se spominje i talijanski 'stručnjak za nuklearni otpad', Mario Scaramella, koji je tih dana također boravio s Litivnjenkom, a kasnije je završio u Italiji, navodno u kućnom pritvoru.

Ubojstvo radioaktivnim materijalom usred Lonodna i odbijanje Moskve da izruči Lugovoja sunovratilo je bilateralne odnose Rusije i Velike Britanije do te mjere da je David Cameron u rujnu bio prvi otočki premijer koji je posjetio Moskvu od 2006. godine, kada je preminuo Litvinjenko.

Ukoliko zaista stigne zahtjev za izručenjem Kovtuna, može se očekivati da će u ruskoj javnosti biti riječi o političkom pritisku i tezama da je stvar pomno tempirana, budući da Rusiju u prosincu očekuju parlamentarni, a u ožujku iduće godine i predsjednički izbori.