BBC OTKRIO

London - šesti francuski grad

03.06.2012 u 17:53

Bionic
Reading

Prema reportaži BBC-ja, London se trenutno može smatrati šestim po redu najvećim francuskim gradom. Naime, sudeći po podacima Francuskog veleposlanstva u Londonu, u Velikoj Britaniji prijavljeno je oko 120.000 Francuza, no smatra se da se prave brojke kreću između 300 i 400 tisuća, od kojih većina stanuje u Londonu. Razlog tako velikog priljeva stanovnika Heksagona prije svega je u bezbrojnim poslovnim prilikama koje se u Londonu nude mladim ljudima

U uobičajenoj maniri britanskog medija, reportaža se mahom sastoji od svjedočanstava Francuza na privremenom ili stalnom radu u britanskoj metropoli. Bilo da se radi o stručnjacima za marketing, ilustratorima, novinarima... većina ispitanika u reportaži jasno se izjasnila za život u dinamičnom, poslovno izazovnijem Londonu. Mnogi su u Britaniji prepoznali ni manje ni više nego djeličak onog 'američkog sna', dok je jedna od ispitanica prikladno rezimirala situaciju: 'Ako želite sigurnost i lijepe praznike, ostanite u Francuskoj. Ako tražite pustolovinu i želite naučiti nove vještine, dođite ovdje.'

U najkraćim crtama, dolazak u London može mladog i ambicioznog Francuza osloboditi ne samo naporne francuske birokracije, već i domaćih rasnih predrasuda, o kojima, primjerice, svjedoči ekonomist Hamid Senni. Ekonomist s juga Francuske, dijete marokanskih imigranta, napisao je i knjigu o svom putu od siromašnog predgrađa Valencea do londonskog Cityja, tvrdeći da ga se tek sad ozbiljno shvaća u Francuskoj. Čak su i nedavni predsjednički izbori protumačeni kao idealan impuls za napuštanje zemlje. Rekordno visoka podrška krajnjoj desnici mogla je tako samo motivirati nove kandidate za prebjeg.

Za iole kritički pogled na fenomen, koji engleska novinarka prati još od hugenota istjeranih u 17. stoljeću zbog protestantske vjere, ili za minimalni odmak od matrice 'success storyja' u reportaži nije bilo previše mjesta. Tek se dio ispitanika poslovično požalio na londonsku klimu ili na visoke cijene nekretnina (dvostruko veće nego u Parizu), no u cjelini, malo bi se tko htio vratiti u domovinu.

Reportaža nije dugo ostala bez reakcija. Čak i ako se zanemari ružičasti pogled na britansku prijestolnicu u verziji BBC-ja, statistički podaci s obje strane La Manchea upućuju na bitno drugačiju sliku. Ekonomisti su tako podsjetili da prema britanskom popisu stanovništva iz 2001. broj Francuza s londonskom adresom iznosi nešto više od 38 tisuća. Dakle, ta se brojka prema BBC-ju u posljednjih deset godina upravo udeseterostručila.

Prema francuskim statistikama iz 2007. ukupni broj Francuza u Velikoj Britaniji je oko 130.000 (+/- 15.000), dok najnovija studija britanskog ureda za nacionalnu statistiku tvrdi da je broj Francuza koji žive u Londonu oko 70.000.