NOVE MJERE

London pooštrio sankcije Moskvi nakon 'nezakonitih' referenduma u Ukrajini

26.09.2022 u 18:06

Bionic
Reading

London je u ponedjeljak objavio da uvodi nove sankcije Rusiji kao odgovor na "nezakonite" referendume o pripojenju organizirane u četirima ukrajinskim oblastima pod potpunom ili djelomičnom kontrolom Moskve.

"Sankcije koje danas uvodimo ciljaju sve koji stoje iza ovih izbornih farsa te pojedince koji i dalje podupiru rat što ga je počela ruska vlast", rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, prenosi se u priopćenju.

Među 92 pravna subjekta na meti sankcija su "ruski visoki dužnosnici koji su organizirali nezakonite referenduma u četirima ukrajinskim oblastima te Putinova najomiljenija agencija za odnose s javnošću", navodi se u priopćenju.

Riječ je o 33 osobe upućene na područja na kojima su se održali referendumi iz agencija IMA Consulting koja je "organizirala javne kampanje za ove farse od referenduma", napose kako bi "branili svoj lažni legitimitet u Rusiji", dodaje ministarstvo.

  • +8
Referendum u Donbasu, Ukrajina Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Četvorica oligarha dodana su uz to na popis osoba pod britanskim sankcijama. To su God Nisanov i Zarah Ilijev, dvojica direktora građevinskih tvrtki, Iskander Mahmudov, izvršni direktor dviju metalurških tvrtki i Igor Makarov, predsjednik grupacije Areti koja posluje u sektoru plina i nafte. 

Velika Britanija je dosad sankcionirala više od 1.200 fizičkih i 120 pravnih osoba, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu krajem veljače.