INCIDENT U RENDLESHAMSKOJ ŠUMI

London otvara dosjee o NLO-u

18.08.2009 u 13:52

Bionic
Reading

Državni arhiv Britanije objavio je potpuni dosje o incidentu u Rendleshamskoj šumi iz 1980, jednome od najpoznatijih događaja s neidentificiranim letećim objektima

Dosje o ovom događaju objavljen je na internetu zajedno s dosjeima o još 800 navodnih susreta s vanzemaljcima tijekom osamdesetih i devedesetih godina, a u protekle tri godine ministarstvo obrane je, pod pritiskom javnosti, počelo postupno objavljivati dokumente o NLO-ima koji su ranije bili tajni.

Zamjenik zapovjednika baze američke vojne avijacije Charles Halt u Engleskoj bio je zapanjen onime što je vidio: jasna, pulsirajuća svjetlost na noćnom nebu.

Britansko ministarstvo obrane nije moglo objasniti taj događaj, ali je donio zaključak da neidentificirani leteći objekt ne predstavlja prijetnju za sigurnost zemlje.

Dosje Rendlesham sadrži svjedočenje američkog časnika Halta koje je godinama poznato javnosti, kao i zaključke vladine istrage i pismo bivšeg šefa sigurnosti u kojem apelira na dužnosnike da ozbiljnije shvate NLO.

Halt je napisao da su dvojica vojnika primijetila 'neobična svjetla' oko tri sata ujutro u šumi izvan američke baze u istočnoj Engleskoj, a patrola koju je poslao da ispita slučaj vidjela je 'čudan, užareni predmet' u šumi.

Metalni trokutasti predmet 'bijelom svjetlošću obasjao je cijelu šumu', napisao je Halt u izvještaju.

Istražitelji su sljedećeg dana našli udubljenje u zemlji i povišenu razinu zračenja.

Radari nisu ništa zabilježili i 'nije bilo dokaza da je nešto ugrozilo zračni prostor Velike Britanije i sletjelo u blizinu vojne baze Woodbridge.

U pismu tadašnjem ministru odbrane Michael Heseltine iz 1985. lord Hill-Norton, bivši vrhovni zapovjednik britanskih oružanih snaga, žalio se da taj 'zbunjujući i uznemirujući' događaj nikad nije potpuno objašnjen.