NOVA PLJUSKA BARROSU

London okrenuo leđa Bruxellesu

28.09.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Velika Britanija odbila je prijedlog Europske komisije o uvođenju poreza na financijske transakcije za države članice Europske unije, koji bi startao početkom 2014. i godišnje donosio oko 57 milijardi eura

U redovitom godišnjem govoru o stanju Unije, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da banke moraju 'dati doprinos' u rješavanju dužničke krize kao 'najvećeg izazova' u povijesti Europske unije.

Prema prijedlogu Komisije, porez na financijske transakcije iznosio bi 0,1 posto na sav novčani promet među institucijama u slučajevima kada obje, ili jedna od njih, imaju sjedište u Europskoj uniji. Porez na derivativne ugovore iznosio bi 0,01 posto.

Komisija smatra da bi porez 'osigurao primjereni doprinos financijskog sektora u razdoblju financijske konsolidacije u državama članicama'.

Glasnogovornik britanske Državne riznice izjavio je da bi London pružio 'apsolutni otpor' svakom porezu, pa tako i onom na financijske transakcije, koji ne bi bio uveden na svjetskoj razini.

'Ne bismo učinili ništa što nije u interesu Velike Britanije', rekao je glasnogovornik BBC-ju.

U Londonu vjeruju da bi čak 80 posto prihoda takvog europskog poreza stizalo iz britanskih izvora.

Za uvođenje poreza na području Europske unije nužan je pristanak Velike Britanije. U slučaju da London blokira prijedlog, Komisija najavljuje da će novi porez uvesti na području eurozone.