AFERA DIJALIZA IDE DALJE

Lončar: Pokušali su me kupiti da šutim

03.10.2009 u 18:53

Bionic
Reading

Predsjednik UDIT-a Rebro Jozo Lončar užasnut je načinom na koji s njima komunicira prof. dr. Petar Kes, posebno objedama koje je iznio u intervjuu za tportal na njegov račun. Predsjednik Lončar odgovara na istup prof. dr. Kesa i samo za tportal otkriva nove detalje u aferi dijaliza

Dok smo razgovarali, predsjedniku Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Jozi Lončaru je stigao očajnički poziv 'brata po nevolji', pacijenta s dijalize na Rebru, koji nas je obavijestio da je dr. Bruna Brunetta u subotu poslijepodne uznemiravala stare i nemoćne pacijente, iscrpljene pred kraj dijalize, i nagovarala ih da potpišu peticiju podrške svim liječnicima Zavoda za dijalizu.

Neugodna vijest s Rebra razljutila je predsjednika Lončara jer se UDIT svim liječnicima Zavoda za dijalizu KBC Zagreb - Rebro prije tjedan dana obratio ponaosob pismom u kojemu ih obavještava da su članovi Udruge izuzetno zadovoljni što ih liječe tako kvalitetni doktori i da nemaju ništa protiv njih te da se sve njihove optužbe za nesavjesno liječenje odnose isključivo i samo na dr. Kesa.

Svoju poruku ostalim liječnicima Zavoda za dijalizu ponovio je i u ovom intervjuu, a to znači da je Udruga, kao i pacijenti, 'zadovoljna i ponosna što ih liječe takvi stručnjaci i humanisti'.

No, predsjedništvo UDIT-a KBC Zagreb - Rebro ima poruku i za ministra zdravstva dr. Darka Milinovića: 'Od ministra dr. Darka Milinovića očekivali smo i još uvijekočekujemo da  povuče konkretnije poteze jer smo 'dobrovoljnususpenziju' prof. Kesa shvatili kao da nije ništa učinjeno i na togledamo kao na čistu 'kozmetiku'.

'Vrijednost hemoglobina je porasla kad sam kupio eritropoetin', tvrdi Lončar (treći nalaz zdesna) Klikni za uvećanje

Profesor Kes je, naime, zbog svog načinarada, odnosa prema pacijentima, učinkovitosti i kvalitete dijalizetrebao odavna biti razriješen dužnosti pročelnika Zavoda za dijalizu KBCRebro.'

Lončar naglašava da ga je užasnuo intervju prof. Petra Kesakoji je dao tportalu i načinom na koji se s njim osobno obračunava pročelnik Zavoda za dijalizu.

'Profesor Kes bi morao biti svjestan da je davanjem izjave na tportalu o meni na najgrublji mogući način prekršio liječnički kodeks, odnosno svetu obvezu čuvanja profesionalne tajne i čuvanja tajnosti osobnih podataka svog pacijenta.

Naime, liječnik nije ovlašten davati bilo kakve podatke, izjave o zdravstvenom stanju, odnosno dijagnozama i postupku liječenja pacijenta, bez prethodne, izrijekom dane pisane suglasnosti pacijenta.

Ovaj medijski istup prof. Kesa ponajbolje svjedoči o njegovom ljudskom i profesionalnom sustavu vrijednosti te da dobrobit pacijenata i njihova zaštita za prof. Kesa uoće nisu važni. On krši sve etičke principe, a istovremeno drži lekcije o poštenju i profesionalizmu.'

Kako komentirate optužbe prof. Kesa da ste izmanipulirani i da vas se koristi za skidanje njegove glave?
'To je još jedna u nizu neistina koje prof. Kes iznosi na račun udruge koja je alarmirala javnost o nesavjesnom liječenju na Zavodu za dijalizu kojega on vodi i predstavlja.'

Nepotizam na dijalizi

'Na Zavodu za dijalizu vlada nepotizam, zapošljavaju se članovi obitelji, bez javnih natječaja. Prof. Petar Kes zaposlio je tako svoju šogoricu, doc. dr. Nikolinu Bašić-Jukić, i to uz pomoć ravnatelja KBC Zagreb - Rebro, akademika Željka Reinera. Pitao sam akademika Reinera na sastanku u Saboru zašto je zaposlena dr. Bašić-Jukić, a on mi je nonšalantno odgovorio: 'Pa, eto tako.' Za sve probleme na Zavodu za dijalizu Rebra ravnatelj KBC-a, akademik Reiner saznao je 2. lipnja 2009. godine i do danas nije ništa poduzeo niti je htio čuti naše vapaje za pomoć', upozorava Lončar.

Prof. Kes kaže da ste udrugu osnovali samo da biste se s njime obračunali. Kako to komentirate?
'Osnovali smo se radi zaštite prava pacijenata i da poboljšamo kvalitetuliječenja na Zavodu za dijalizu KBC Zagreb - Rebro, kojom nismo bilizadovoljni.

Nema tu nikakve urote, nama je stalo samo do našega zdravlja i ne tiče nas se tko će voditi i predstavljati Zavod za dijalizu! Uostalom, povijest naših problema s njim sežu još od davne 1993. godine, iz Vinogradske bolnice, kada je bio docent i voditelj Zavoda za dijalizu.

Još tada ni mene ni druge pacijente nije adekvatno liječio i kao dokaz prilažem vam svoje nalaze u kojima se vidi da je vrijednost hemoglobina - kad mi prof. Kes nije htio davati eritropoetin - iznosila samo 45 g/L, a kad sam kupio eritropoetin, iznosio je 121 g/L (op. a. - slika 1. i 2.).

Morao sam sâm kupovati eritropoetin u Njemačkoj da bih ostao živ. Kutija tog lijeka tada je koštala 960 njemačkih maraka, u svakoj je bilo šest ampula, a meni su trebale dvije tjedno. Sâm sam morao kupovati lijek koji mi je trebao davati prof. Kes i koji je bio na listi HZZO-a.

Trajalo je to gotovo dvije godine i kupovinu lijeka više naprosto nisam mogao financijski izdržati, pa sam zbog toga, zajedno s desetak drugih pacijenata, iz bolnice Sestara milosrdnica (Vinogradska bolnica) pobjegao u Kliniku Hipokrat na Ksaveru.'

Priznao je da ste se žalili na uvjete na Zavodu na dijalizi na Rebru, ali on tvrdi da je bila riječ o prigovorima na sporedne probleme - nepostojanje televizora, zavjesa...
'To je čista izmišljotina i ne želim se spuštati na tako nizak način komuniciranja. Jadan je to pokušaj prof. Kesa da se pozornost skrene s glavnog problema, a to su naši loši nalazi na HD-u.'

Jesu li točne pročelnikove tvrdnje da vas je u nekoliko navrata zvao na razgovor, ali ste vi to odbili?
'Slobodan sam reći da me je u nekoliko navrata zvala njegova glavna sestra, viša medicinska sestra, gospođa Mirjana Maretić-Dumić, koju je doveo sa sobom iz Vinogradske bolnice. Ona je od mene tražila da dođem na razgovor kod profesora Kesa, uz tvrdnje da se 'sve može riješiti'. Shvatio sam to kao pokušaj da me prof. Kes 'kupi' rješavanjem samo mojih problema.

Međutim, ja sam ponosni predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Rebra, meni je stalo da svi pacijenti imaju odgovarajuću skrb i liječenje na Zavodu za dijalizu. Mene se ne može kupiti i rekao sam joj: Ne tražim ja ništa za sebe, meni ne treba ništa što ne date i drugim pacijentima! Iza toga stojim i danas.'

Nalazi Joze Lončara kada je lijekove kupovao osobno (lijevo) i kada je koristio terapiju propisanu u Vinogradskoj (Klikni za uvećanje)
Kako komentirate činjenicu da vas prof. Kes optužuje da ste lažirali vaganje i tvrdi da su tome svjedočili njegovi tehničari?
'Takve optužbe mogu proizići samo od nekoga tko ima nečistu savjest. S gnušanjem, dubokom indignacijom i zaprepaštenjem odbijam to komentirati jer to služi na 'čast' onoga tko je to izjavio.'

Kad je dobrovoljno odstupio s dužnosti, rekli ste da to nije dovoljno i da tražite kazneni progon prof. dr. Kesa. Očekujete li da će se to i dogoditi?
'Moram istaknuti da su pojedine institucije kojima smo se obratili ozbiljno i profesionalno pristupile rješavanju našeg problema s nesavjesnim liječenjem na Zavodu za dijalizu KBC Zagreb - Rebro, od strane profesora Kesa. Stoga očekujemo, kao Udruga dijaliziranih i transplantiranih pacijenata, da će institucije priču dovesti do jedinog pravednog rješenja, a to je utvrđivanje kaznene odgovornosti prof. Kesa za sva nedjela.

Od ministra dr. Darka Milinovića očekivali smo i još uvijek očekujemo da povuče konkretnije poteze jer smo 'dobrovoljnu suspenziju' prof. Kesa shvatili kao da nije ništa učinjeno, nego na to gledamo kao na čistu 'kozmetiku'. Prof. Kes je zbog svog načinarada, odnosa prema pacijentima, učinkovitosti i kvalitete dijalizetrebao odavna biti razriješen dužnosti pročelnika Zavoda za dijalizu KBCRebro.'

Jeste li bili na dijalizi otkako je skandal dospio u javnost? Osjećate li strah da vam neće biti pružena potrebna zdravstvena skrb?
'Bio sam na dijalizi i nije me strah jer verujem ostalim liječnicima i siguran sam da mi nikad ne bi učinili nešto nažao ili na bilo koji način ugrozili moje zdravlje. Liječnici i medicinsko osoblje na Zavodu za dijalizu časno i pošteno rade svoj posao. Primijetio sam da je nastalo olakšanje otkako je s dužnosti pročelnika otišao prof. dr. Petar Kes.'