40 POSTO GRAĐANA ZA PROMJENE

Lomovi u slovenskom pravosuđu zbog Janše

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2015 13:33
  • Objavljeno 18.05.2015 u 13:33
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Relativna većina Slovenaca smatra da bi predsjednik vrhovnog suda trebao dati ostavku nakon što je ustavni sud poništio presudu bivšem premijeru Janezu Janši zbog korupcije u slučaju Patria i odredio novo suđenje, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

Da je poništenje pravomoćne presude kojom je bivši premijer bio osuđen na dvije godine zatvora pljuska slovenskom pravosuđu i da bi zato predsjednik vrhovnog suda Branko Masleša trebao odstupiti drži 40 posto ispitanih, 35 posto smatra da on i dalje treba ostati na tom mjestu, a ostali se nisu htjeli izjasniti.

Krajem prošlog mjeseca ustavni je sud jednoglasno poništio presudu Janši koju je prije toga potvrdio vrhovni sud. Kao jedan od razloga za reviziju presude ustavni suci naveli su i to što se Masleša nije isključio iz odlučivanja o žalbi sadašnjeg oporbenog čelnika na vrhovni sud jer je u jednoj javnoj izjavi, ne spominjući izravno Janšu, upozorio na 'permanentno blaćenje' sudske vlasti od njegovih pristaša koji su se jednom tjedno okupljali ispred zgrade suda i protestirali, upućujući i političke poruke o potrebi lustracije i ostavki u 'slovenskom krivosuđu'. Ustavni sud je u svojoj presudi o poništenju naveo da se Masleša trebao isključiti iz odlučivanja o Janšinoj žalbi Vrhovnom sudu jer se njegov komentar o prosvjedima može tumačiti kao dokaz njegove neobjektivnosti.

Bivši ustavni sudac Matevž Krivic kaže da je ostanak Masleše na dužnosti nakon pada presude Janši skandal i da su u slovenskom sudstvu potrebne makar simbolične ostavke jer je sudstvo doživjelo tešku pljusku, ali ima i drukčijih stajališta. Ministar pravosuđa Goran Klemenčič izjavio je da poništenje pravomoćnih presuda nije takva rijetkost te da se događalo da i presude slovenskog Ustavnog suda budu poništene na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Predsjednica prvostupanjskog suda u Ljubljani Vesna Pavlič Pivk kazala je za Slovensku televiziju da bi ostavke zbog pada Janšine presude na Ustavnom sudu bile loša poruka. Ona kaže da je Ustavni sud zapravo svojom odlukom o poništenju odluke Vrhovnog suda povisio kriterije za dokazivanje korupcije koji su do sada vrijedili kao standard te da bi građani zbog toga trebali biti zabrinuti.

Janši se pravomoćnom presudom, koju je Ustavni sud poništio, stavljalo na teret da je prihvatio obećanu nagradu od finske tvrtke Patria za sklapanje ugovora o nabavi oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijeme kad je on bio premijer. Ustavni sud odlučio je da navodi optužnice u sudskom procesu nisu bili nedvosmisleno dokazani i da su se temeljili na posrednim dokazima, zbog čega je Janša trebao biti oslobođen, jer u slučaju kad postoji sumnja treba presuditi u korist optuženog, te da je Janši bilo kršeno pravo na pošteno suđenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!