PAPA ODUŠEVLJEN MLADIMA U ZAGREBU

Lombardi: Sveti Otac razmišlja o posjetu Srbiji

Bionic
Reading

'Papa je bio oduševljen susretom s mladima na glavnom zagrebačkom trgu. Za vrijeme molitve su bili toliko tihi da se mogao čuti pjev ptica' - taj je trenutak posebno izdvojio direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi pri samom kraju Papina posjeta Zagrebu. U ekskluzivnom razgovoru za tportal, nakon konferencije, Lombardi je otkrio da Papa razmišlja i o posjetu Srbiji

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi nakon mise na Hipodromu obratio se novinarima okupljenima u press centru u hotelu Westin. Rekao je da je dobrodošlica Pape u Hrvatskoj izvanredna, i to ne samo od naroda, nego i od državnih autoriteta: 'Predsjednik i svi članovi Vlade srdačno su primili Svetog Oca, što je on i osjetio. Naime, hrvatski političari su sudjelovali na svim susretima, ne samo na protokolarnim, nego i jučer na susretu u HNK-u, na susretu mladih te danas na svetoj misi na Hipodromu u Zagrebu.'

Papa je posebnu dobrodošlicu osjetio kod susreta s mladima, gdje je, kaže Lombardi, bilo oko 30.000 mladih samo na Trgu. Tvrdi da je zajedno s okupljenim na ulicama i Kaptolu ukupno 50.000 mladih sudjelovalo u sinoćnjem bdijenju: 'I danas se osjećala velika srdačnost naroda i računa se da je na Hipodromu bilo 400.000 ljudi.'

Papa razmišlja o posjetu Srbiji!

U razgovoru za tportal otac Lombardi je kazao da se u Vatikanu ozbiljno razmišlja o pozivu srpskog predsjednika Borisa Tadića da Papa posjeti Srbiju.

Zamoljen da nam kaže je li  u planu Papinih putovanja proslava 1700. obljetnice potpisivanja Milanskog edikta koja će se održati 2013. u Nišu (gradu u kojem je rođen car Konstantin koji je kršćanima dao slobodu vjere), ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice ekskluzivno za tportal je izjavio:

 

'Pridajemo veliku pozornost tom važnom ekumenskom i kulturološkom slavlju, kako za pravoslavni svijet, tako i za čitavu Europu. Svjesni smo da je to važan trenutak i za Srpsku pravoslavnu crkvu čiji je poziv Papa dobio, posebno od patrijarha Irineja. Imamo i poziv koji je Papi uputio srpski predsjednik Boris Tadić, ali još uvijek, osim ovoga što će se dogoditi tijekom 2011, nemamo čvrstih planova za inozemna putovanja od 2012. nadalje.'

(S ocem Lombardijem razgovarao Drago Pilsel)

Papa je osobito bio dirnut susretom s mladima, i to molitvenom atmosferom na Trgu, koji je sinoć, kaže Lombardi, na neki način postao hram. Mladi su pokazali svoj duh oduševljenjem, ali i tišinom za vrijeme adoracije oltarskom sakramentu. Lombardi kaže da se mogao čuti pjev ptica kakva je tišina nastala. Papa je posebno bio posebno dirnut kada je na odlasku s Trga prolazio papamobilom kroz Kaptol kraj mladih koji su u tom trenutku klečali pozdravljajući ga.

'Ne samo da je Papa bio oduševljen prijemom, nego je i osjetio veliku snagu koju sam dobiva time što su ga ljudi pažljivo pratili. To ga je osobno osnažilo. U podnevnoj molitvi je rekao da zahvaljuje svima koji su ga oduševljenjem ojačali u njegovoj misiji u kojoj kao papa mora sudjelovati. Sam je za sebe pronašao snagu u oduševljenju, miru i prihvaćanju', kaže Lombardi.

Lombardi je pojasnio da je Sveti Otac došao u Zagreb zbog susreta katoličkih obitelji. Centrirao je teme oko obiteljskih vrijednosti do kojih Crkva drži, i zato su one danas na Hipodromu bile posebno izražene.

Kaže da je Papa s predsjednikom Josipovićem i premijerkom Kosor isključivo htio razgovarati o temama odgoja i obitelji: 'Druga tema koja je vrlo prisutna u pohodu Svetog Oca je tema Europe. Papa podržava ulazak Hrvatske u EU, i to je i rekao u svom prvom govoru u zračnoj luci.'

'Papa se dodirnuo teme vrijednosti naše okoline i same Hrvatske koje nisu onakve kako Crkva misli da trebaju biti. To su sekularizacija i subjektivizam', kaže Lombardi i ističe da je Papa povezao upozorenje o savjesti s apelom da se upravo u obitelji odgaja savjest mladih generacija. Lombardi je pohvalio dobru organizaciju susreta i 'izvrsnu klimu dobrodošlice i primitka Papinih poruka'.

Na pitanje tportala zašto Papa nije na Hipodromu uputio posebne ekumenske poruke predstavnicima etničkih grupa i drugih religija na Balkanu, kao što je to na istom mjestu 1994. učinio papa Ivan Pavao II, Lombardi je kazao: 'Ekumenski je trenutak bio prisutan na susretu u HNK-u, poglavito kada se Papa rukovao s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i židova.'

Lombardi, koji je 1994. bio na zagrebačkom Hipodromu kao direktor Radio Vatikana, ističe da su 'hvala Bogu, danas prilike bitno drugačije'. 'Tada su u regiji postojali veći konflikti i tenzije. Papi je zato tada bilo urgentno progovoriti o pomirenju.' Lombardi je kazao da su i današnji pozdravi na srpskom i drugim jezicima manjina na kraju mise na Hipodromu znak poštovanja prema drugim nacijama.

Na pitanje kolege talijanskog novinara je li ovih dana bilo posebnih razgovora hrvatskih biskupa i Pape u vezi očekivane kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, Lobardi je rekao da proces ide i dalje svojim tokom u Kongregaciji za kauze svetaca te da se jučer i danas nije posebno razgovaralo o tome.

Na kraju svog susreta s novinarima Lombardi je istaknuo da je Papi jasno koliko je teško hrvatskim obiteljima, a posebno supružnicima, sačuvati jedinstvo i vjernost, ali da ima nadu u moralnu snagu kojoj je mogao svjedočiti tijekom boravka u Zagrebu.