REKORDAN BROJ STRANAKA

Lokalni izbori u BiH - izlaz iz slijepe ulice?

07.10.2012 u 09:58

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su počeli lokalni izbori na kojima građani te zemlje biraju nove općinske vlasti. Točno u 7 sati otvoreno je pet tisuća i 100 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati

Nešto više od tri milijuna i 140 tisuća registriranih birača imaju priliku odlučiti o budućem sastavu 140 općinskih i gradskih vijeća te skupštine distrikta Brčko.

Predstavnici domaćih vlsti i međunarodnih organizacija uputili su poziv građanima BiH da u što većem broju sudjeluju na izborima.

Za sudjelovanje na ovogodišnjim lokalnim izborima prijavio se rekordan broj političkih stranaka, njih 84, a na kandidatskim popisima našla su se imena više od trideset tisuća osoba.

Tijek glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića nadzirat će gotovo tisuću i 400 domaćih i međunarodnih promatrača. Delegacija Europske unije u BiH akreditirala ih je 33 a američko veleposlanstvo 27.

Prve preliminarne rezultate glasovanja Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) trebalo bi objaviti u ponoć.

Rezultati lokalni izbora smatrat će se važnim pokazateljem biračkog tijela u BiH a ovisno o njihovu ishodu rješavat će se i kriza vlasti na državnoj odnosno na razini Federacije BiH.

'Očekujem da će se izborima stvoriti novi prostor za politički konsenzus i da će nam pomoći da izađemo iz političke slijepe ulice u kojem se nalazimo još od svibnja', izjavio je uoči otvaranja glasačkih mjesta visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.