PRIHVATLJIV ZA OKOLIŠ

LNG terminal na Krku dobio zeleno svjetlo

25.03.2010 u 18:39

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je na svojoj internetskoj stranici objavilo Rješenje da je zahvat izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG terminal) na otoku Krku prihvatljiv za okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera zaštite ekološke mreže, s planom provedbe i uz program praćenja stanja okoliša, priopćio je danas Adria LNG, nositelj zahvata

U priopćenju navode kako je 'time nakon nešto više od godine dana uspješno završen postupak procjene utjecaja na okoliš u kojem je aktivno sudjelovala sva zainteresirana javnost'. Dodaju kako su oni prvi investitor u Hrvatskoj koji je u dogovoru s Ministarstvom objavio cjeloviti tekst Studije utjecaja na okoliš na svojim internetskim stranicama te proveo i edukativnu kampanju u namjeri da što bolje informiraju lokalnu zajednicu o LNG-u, elementima projekta i njegovom utjecaju na okoliš. Navode da su otvorenom i transparentom komunikacijom tako bitno unaprijedili praksu sudjelovanja javnosti u postupku procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj.

'Pozitivno Rješenje o prihvatljivosti Adria LNG projekta za okoliš važno je za daljnji nastavak projekta. Zahvaljujući podršci Vlade RH prošle smo godine postigli značajan napredak', izjavio je Michael Mertl, generalni direktor Adria LNG. Slijedom tog Rješenja Adria LNG namjerava u najskorije vrijeme podnijeti zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, koja je ključna za uspješnu realizaciju projekta.

U priopćenju se također ističe kako se lokacija hrvatskog LNG terminala na otoku Krku smatra jednom od najboljih na sjevernom Jadranu. Njena konkurentna prednost ogleda se u dubini mora, pristupu plinskoj mreži, dobrom položaju u odnosu na glavne opskrbljivače na Srednjem istoku ili sjevernoj Africi te smještaju u već postojećoj industrijskoj zoni s prihvatljivim utjecajem na okoliš.

Adria LNG navodi i kako će u prvoj fazi godišnji kapacitet uplinjavanja na LNG terminalu iznositi 10 milijardi kubičnih metara prirodnog plina. Osim što će osigurati dobavu plina Hrvatskoj, opskrbljivat će i susjednu Italiju, Sloveniju, Austriju i Mađarsku. Ovo ulaganje vrijedno 800 milijuna eura zajedno s izgradnjom plinovoda premašit će jednu milijardu eura, navodi se u priopćenju.

Iz Adria LNG također navode kako je Vlada prepoznala važnost ovog projekta proglasivši ga projektom od interesa za Republiku Hrvatsku. Krajem 2009. i Ministarsko vijeće Energetske zajednice ga je uvrstilo na popis projekata od regionalnog značaja.