humanitarna pomoć

Ljudi u Rijeci sami organizirali pomoć migrantima, a sada se uključio i grad, uspostavljen tranzitni punkt

25.11.2022 u 18:29

Bionic
Reading

U Rijeci je uspostavljen tranzitni punkt za migrante, kod željezničkog kolodvora, nastojanjem građana Rijeke koji su se u listopadu samoorganizirali u pomoći ljudima u tranzitu kroz grad, potičući gradske institucije na strukturirani angažman, priopćeno je u petak

U proteklih mjesec dana nastojanjem građana Rijeke koji su se u listopadu samoorganizirali u pomoći ljudima u tranzitu kroz grad, potičući institucije u gradu na strukturirani angažman, uspostavljen je tranzitni punkt za migrante, priopćeno je u petak.

+Zajedničko priopćenje potpisuju riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Uprave HŽ Infrastukture Ivan Kršić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Stanko Perica, ravnateljica Crvenog križa Grada Rijeke Petra Šuljić, direktor Zaklade Solidarna Ivan Blažević, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije, Marija Faustina Kovačević, i odgovorna za koordinaciju uključenih u realizaciju Tranzitnog punkta za migrante Mladena Tadej Faltin, voditeljica Ureda riječkog nadbiskupa.

U njemu stoji da je naporima samoorganiziranih Riječana, Grada Rijeke, HŽ Infrastrukture, Crvenog Križa, KBC-a Rijeka, Zaklade Solidarna, Isusovačke službe za izbjeglice te Caritasa Riječke nadbiskupije, migrantima koji su u tranzitu kroz Rijeku, omogućena nužna humanitarna pomoć.

Na području parkirališta bivše trgovine "Graziani" u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora, osiguran je dio terena na kojem su smješteni kontejneri za prihvat i distribuciju donacija, sanitarni kontejner sa šest tuševa, dva sanitarna čvora i više kontejnera za smeće.

  • +2
Migranti na željezničkom kolodvoru u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

 Prostor Željezničkog kolodvora detaljno je očišćen od mogućeg infektivnog otpada te je organizirano redovito čišćenje. Osigurano je 200 obroka dnevno, mogućnost tuširanja i presvlačenja u dvije smjene; od 10 do 14 sati te od 16 do 20 sati.

 U tom vremenu na Tranzitnom punktu uvijek je odgovorna osoba uz nekoliko volontera. Od 7. prosinca migrantima će se pružiti medicinske konzultacije u vidu javnozdravstvene akcije, navedeno je u priopćenju.

 "Pozivamo građane na solidarnost te razumijevanje za ljude u potrebi koji u prolazu kroz naš grad traže bolje sutra. Građani, ukoliko žele, mogu donirati toplu mušku odjeću do veličine M, pribor za tuširanje, cipele za hodanje, tenisice od broja 40 do 45 na gore spomenutoj lokaciji i u navedenim terminima. Ukoliko se žele uključiti u volontiranje mogu se javiti na e-mail adresu ritranzitnipunkt@gmail.com", navedeno je u priopćenju.