PUSIĆ U BRUXELLESU

'Ljubljansku banku treba tretirati sukladno ranijem dogovoru'

14.05.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u ponedjeljak u Bruxellesu da Hrvatska očekuje da se pitanje Ljubljanske banke tretira u skladu s ranijim dogovorima između Hrvatske i Slovenije

'Očekujemo da se Ljubljanska banka tretira u skladu s ranijim dogovorima između Hrvatske i Slovenije kao separatno pitanje i na taj način se rješava a da ni na koji način ne bude povezana sa slovenskom odlukom o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u', rekla je Pusić u izjavi novinarima u Bruxellesu gdje kao promatrač sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Pusić se na marginama tog sastanka susrela sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u posebnoj izjavi ponovilo stajalište kako pitanje starih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke drži sukcesijskim problemom, kako Slovenija želi sačuvati dobrosusjedske odnose i očekuje da će Hrvatska kao ugovorna stranka u Sporazumu o sukcesiji poštovati njegove odredbe u skladu s međunarodnim pravom, te ih primjenjivati na dosljedan način i u dobroj vjeri.

Ministrica Pusić ranije je odbacila tvrdnju da je bivša vlada pristala da dug Ljubljanske banke štedišama ide u sukcesiju, te jasno naglasila da je postojala ideja i zahtjev da se zatraži posredovanje Banke za međunarodna poravnanja iz Basela. 'To je zatraženo i ta je banka je odgovorila da to više nije u njezinoj nadležnosti', kazala je Pusić

O pitanju Ljubljanske banke u utorak bi u Mariboru mogli razgovarati premijeri dviju država, Zoran Milanović i Janez Janša.


Pusić je u ponedjeljak kao promatrač sudjelovala na Vijeću za vanjske poslove na čijem su dnevnom redu kao glavne teme Sirija, Ukrajina, Afganistan i Bliski istok.

Međutim, Vijeće bi po najavama moglo raspravljati ili samo donijeti zaključke i o izvješću o monitoringu za Hrvatsku.

'Obzirom da je moguće da će monitoring izvještaj biti predmet rasprave ili zaključaka, zasad se ne zna, zaključci su jedna mogućnost a čak ima ideja da bude rasprava Vijeća, razgovarala sam i sa svojim nizozemskim kolegom (Urijem Rosenthalom) i sa svojim britanskim kolegom (Williamom Hagueom)... da vidim njihove stavove vezano uz monitoring izvješće', rekla je Pusić, najavivši mogućnost još ponekog bilateralnog susreta.

'Za sada se čini da su oni u potpunosti u suglasnosti s pozitivnim tonom monitoring izvješća i razmišljaju o tim zaključcima ... kao o demonstraciji učinkovitosti postpregovornog monitoringa', dodala je.