PISMO PUSIĆ-ERJAVEC

Ljubljanska banka opet na tapeti hrvatsko-slovenskih odnosa

10.05.2012 u 22:27

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je u četvrtak da je dobio pismo hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u svezi sa zahtjevom Slovenije da se pojasni gledište hrvatske vlade o pitanju hrvatskih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da proučava sadržaj pisma kao i današnju odluku hrvatske vlade kojom je ona povukla raniju odluku od 19. travnja, vezanu na sudske postupke Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB), te da će eventualni komentar o tomer dati u petak.

Unatoč tome, šef slovenske diplomacije Karl Erjavec nada se da pismo Vesne Pusić i odluka o povlačenju zaključka hrvatske vlade od 19. travnja potezi 'u pravom smjeru' koji svjedoče da će Hrvatska ispunjavati odredbe sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ 'dosljedno i u dobroj vjeri', javila je slovenska tiskovna agencija STA.

Ljubljana je nedavno ponovila kako pitanje hrvatskih deviznih štediša Ljubljanske banke smatra sukcesijskim pitanjem koje treba rješavati u okviru traženja jamstava za deviznu štednju na području bivše Jugoslavije.

Prema sporazumu o sukcesiji iz 2001. godine, države nasljednice se o preuzimanju jamstava za deviznu štednju trebaju dogovoriti pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, službeni je stav slovenske vlade.