MILANOVIĆ ZAVRŠIO POSJET BIH

Ljubić: Nismo razgovarali o rekonstrukciji federalne vlade

28.02.2012 u 21:38

Bionic
Reading

Susretom s dužnosnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović završio je u utorak dvodnevni posjet BiH, a susret u generalnom konzulatu RH u Mostaru sudionici su ocijenili potporom jednakopravnosti Hrvata u BiH

Milanović nije davao izjave nakon susreta s izaslanstvom HNS-a, koje čine predsjednici osam hrvatskih stranaka a predvode ih dva HDZ-a u BiH. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je poruke sa sastanka zadovoljavajućim.

'Interes je Hrvatske da BiH bude stabilna, a to jedino može biti s tri konstitutivna naroda. Bit je da se kroz funkcionalnu BiH osigura ravnopravna pozicija hrvatskog naroda', rekao je Ljubić i dodao da službena hrvatska vlast podupire ta stajališta.

Dodao je da s predsjednikom hrvatske vlade dužnosnici HNS-a nisu razgovarali o rekonstrukciji federalne vlade, o čemu se dan ranije nagađalo u dijelu medija u Sarajevu i zbog čega je navodno šef bosanskohercegovačke diplomacije i čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izbjegao svečani ručak u Sarajevu s Milanovićem.

Ljubić
je dodao kako unatoč tome legitimni predstavnici Hrvata u BiH koji su okupljeni oko HNS-a trebaju biti u vlasti u Federaciji BiH, gdje je SDP uspostavio koaliciju s SDA u koju su se uključile i stranke s malim brojem hrvatskih glasova.

Milanović
je tijekom dana posjetio Široki Brijeg i Mostar gdje je razgovarao s predstavnicima vlasti i gospodarstvenicima te obišao mostarsku bolnicu i sveučilište čiju je izgradnju financirala i hrvatska vlada. Studentima sveučilišta u Mostaru održao je predavanje o Hrvatskoj pred vratima Europske unije.