Ljubav prema lubenici zdrava jest

Ljubav prema lubenici zdrava jest

13.07.2011 u 01:20

Bionic
Reading

Ljubav prema lubenici zdrava jest

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je povrće iz porodice Cucurbitaceae. Procentualno najviše u svom sastavu ima vode. Lubenica je veoma zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege. Jedno je od rijetkog povrća koje se često smatra voćem, veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Evropi su Grčka, Makedonija, Italija i Španija.

Postoje mnoge zablude da je lubenica voće, jer se koristi najčešće kao poslastica i veoma je slatka. Jednostavno pravilo koje govori da se radi o povrću je to što se radi o plodu jednogodišnje biljke, što je pravilo povrća.
Lubenica je tipično voće zapravo povrće za ljetne mjesece, kada je i najbolje kvalitete.

Osnovnoškolski citat s bosanske Wikipedije :)

Lubenica je ljetna prehrana koju ne smijete propustiti. Bolje je glad ljeti utažiti lubenicom nego čokoladom, šniclom ili njokima! Osim svega u lubenici se nalazi toliko vode i hranjivih tvari da senjome isplati prehranjivati na pustom otoku.

Kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, BAKAR, mangan, fluorid, selen, vitamin C, vitamin B6 pa čak i beta karoten koji je glavni zaštitnik od sunca i odgovoran za ravnomjerno i zdravo tamnjenje.

Lubenica je dio obitelji krastavaca i tikvica koji su također idealna, niskokalorična ljetna prehrana. 100 g lubenice sadrži 30 kcal/127 KJ!

Potječe iz Južne Afrike mada kultivacija plodova započinje u Egiptu.
Sjemenke lubenice pronađene su u grobnici Tutankamona.
Ne zna se samo je li on kao svoj posljednji zalogaj smazao lubenicu ili je neki nemarni čuvar njegovoga groba pljuckao koštice uokolo i tako prikraćivao vrijeme čuvajući grobnicu.

Nakon Egipta lubenica putuje na Mediteran pa sve do Kine gdje je uzgajaju od
10. stoljeća. Prije Jesus Christ-a, naravno.

Po istraživanjima Agencije za hranu i lijekove lubenice su danas nutritivno bogatije nego prije! Sadrže antioksidanse koji sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala, što znači da onemogućuju oboljenja poput astme, karcinoma, saniraju  oštećenja debelog crijeva i ubijaju zločesti kolesterol.

Vitamini i minerali koji su se nastanili u lubenici reguliraju i potiču rad imunološkog sustava. Aminokiseline pak kojima je bogata snižavaju krvni tlak i štite krvne žile.

Dakle, ako vam netko digne tlak ovoga ljeta, umjesto persena ili neke druge tablete za smirenje; trk u frižider po komad hladne lubenice!

Lubenicu možete konzumirati na slano i na slatko. Kod nas je uvriježeno lubenicu doživljavati i papati kao desert ili smućkati sok od iste. Ali možete je spraviti
na slano kao salatu ili na jušno kao juhu.

Zanimljivi recepti 


Lubenica close up! Mmmljac!

Tajlandska hladna juha od lubenice

Priprema se od pirea lubenice s dodatkom prepečene ljutike (oni mali, duguljasti lukovi iliti lučice), češnjaka i đumbira u koju se umiješa sitno narezana čili papričica i sok od limete. Poslužuje se s kuhanim mesom račića i listićima korijandera.

Salata s lubenicom

Možete je kombinirati s drugim povrćem kao predjelo ili mali obrok.
Lubenicu narezanu na kockice pomiješajte s rajčicom, krastavcem, rikulom i pinjolima uz dodatak bosiljka ili samo s crvenim lukom uz prstohvat soli i papra.
U oba slučaja slobodno je prelijte ili poškropite s par kapi maslinovog ulja!

Lubenica kao predjelo

Dobro rashlađenu lubenicu poslužite kao snack sa slanim sirevima poput GranaPadana i feta sira.

U nekim se zemljama konzumira i kora lubenice. Uglavnom je to specijalitet Južnoamerikanaca koji je vole kandirati, kiseliti i marinirati. Kod nas bi to bio preegzotičan pothvat u gastronomiji, ali za koju godinicu - tko zna!

Možda će se netko sjetiti i iskoristiti koru lubenice na takav način pa će nam to postati normalno jelo odnosno dodatak poput kiselih krastavaca ili kapara.

Kad birate lubenicu na placu obratite pažnju na fleku koja je nastala na kori zato što se lubenica, tijekom sazrijevanja, naslanjala na tu stranu.

E ta fleka mora biti žućkaste boje. Nikako bijela ili zelena, jer to znači da je ubrana prerano pa neće biti sočna i slatka nego krastavičastog, bljutavog okusa i svjetloružičaste unutrašnjosti.

I btw, sjemenke pljucajte u neku posudu u kojoj ćete ih sakupiti, oprati, osušiti i na kraju prepržiti na tavi s malo umaka od soje. Tako tretirane imaju okus sličan bućinim sjemenkama. Ako ih, prepečene i lagano zasoljene odnosno zaSOJENE sameljete,možete ih ubaciti i u tijesto za kruh.

Znači iskoristivost jedne lubenice je potpuna, hranjivost bogata, a sve to u samo 30 kalorija!

Kažem vam - idealno ljetno voće i povrće. E da, i još dobijete voće i povrće u jednom! Nema bolje i isplativije investicije!

VOLIIIIIM LUBENIIICEEEE!!!!



Recepti i informacije preuzeti s Coolinarike i bosanske Wikipedije