BIVŠI GERILSKI VOĐA 'PEPE'

Ljevičar Mujica novi predsjednik Urugvaja

30.11.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Bivši vođa ljevičarske gerile Jose Mujica, koji je u zatvoru proveo 14 godina, proglasio je pobjedu na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Urugvaju pošto je njegov konzervativni protukandidat priznao poraz

MONTEVIDEO - Agencije za ispitivanje javnog mnijenja objavile su da je Mujica osvojio više od 50 posto glasova, dok je njegov protukandidat u drugom izbornom krugu, bivši predsjednik Luis Alberto Lacalle, osvojio oko 44 posto glasova.

"Mujica je predsjednik svih Urugvajaca. Trebamo to prihvatiti", rekao je Lacalle svojim pristašama.

Mujica (74) je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti, a gotovo četrnaest godina proveo je u zatvoru.

On je najavio da će nastaviti provoditi politiku popularnog odlazećeg predsjednika Tabarea Vazqueza, koji je član iste ljevičarske koalicije kao i Mujica.

Prvi službeni rezultati izbora trebali bi biti objavljeni kasnije tijekom dana.

Mujica je i uoči drugog izbornog kruga bio veliki favorit pošto je u prvom krugu 25. listopada osvojio 48 posto glasova prema 29 posto glasova za Lacallea, koji je bio predsjednik Urugvaja od 1990. do 1995.

Poznat kao "Pepe", Mujica je bio vođa ljevičarskog gerilskog pokreta Tupamarosa. Sam tvrdi da je šest puta ranjen, te da je više puta mučen i držan u samicama. Oslobođen je u sklopu opće amnestije nakon završetka vojne diktature u Urugvaju 1973.-85. godine.

Mujica je bio ključan čovjek u transformiranju Tupamarosa u političku stranku, koja zajedno sa socijalistima i drugim manjim strankama čini široku koaliciju ljevice, na vlasti od 2005.