JURICA SAVJETUJE

Ljetne nemani - drugi dio

04.08.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Nedavno vas je Jurica savjetovao kako prepoznati i liječiti ozljede uzrokovane boravkom u prirodi u ljetnim mjesecima. Danas vam donosimo drugi dio teksta o ljetnim nemanima koje vrebaju na putovanjima, s naglaskom na morske zvijeri i jednu leteću

Već kad umočim i jedan prst u more ispunjava me sreća, kao i romantična ideja da sam tog trena povezan sa svim morima (dobro, osim Crnog) našeg planeta. Pristupajmo tom čudesnom svijetu sa strahopoštovanjem, em što nam je to, prema evoluciji po Darwinu, prvobitni dom, em nikada ne smijemo podcijeniti njegovu, ali i snagu njegovih sadašnjih stanovnika.

Prije nego što krenem s drugim dijelom popisa ljetnih nemani - vjerojatno niste znali da svi glavonošci (sipe, lignje, hobotnice) imaju toksičnu slinu kojom paraliziraju/ubiju plijen – nasreću, otrov jadranskih glavonošaca je preblag da bi nam naškodio.

Riba pauk / škarpina / golub kosir /murina

Riba pauk nosi titulu najotrovnije ribe u našem moru. Živi u pjeskovitom tlu u koje se voli ukopati. Otrovne bodlje se nalaze na prvoj peraji i tamne su boje. Otrov uzrokuje iznimno jaku bol, otekline, crvenilo, čak i mjehuraste opekline. Brzo može doći do visoke temperature i vrtoglavice.

Iako bodlje škarpine nisu otrovne poput onih ribe pauka, bol se postepeno pojačava zbog otrovne sluzi koja ulazi u ranu. Bol bi trebala nestati nakon nekoliko sati. Opasne su bodlje na škrgama i prva bodlja na leđnoj peraji.

Golub kosir je iz obitelji raža, odnosno morskih golubova, a ima dvije duge otrovne bodlje. Opasne su bodlje na korijenu peraje i na škrgama.

Prošle sam godine roneći na disalicu tik uz obalu naletio na kućicu koja mi je izgledala kao da je njezin vlasnik ukusna hobotnica, a ustvari je unutra bila manja murina. Vrlo rijetko ih nalazimo toliko blizu obale, a one će - ako ih se imalo uznemiri - napasti i ronioce pod punom opremom. Ugriz im je otrovan te uzrokuje jaku alergijsku reakciju.

Ozljede uzrokovane bodljama tih riba liječimo, tj. neutraliziramo namačući ozlijeđeno mjesto u vrućoj vodi otprilike 60 minuta, čak i do sat i pol. Voda mora biti vrlo vruća, taman koliko možete podnijeti a da prođete bez opeklina. Koža bi se trebala dobro smežurati i tek nakon namakanja treba izvaditi bodlje koristeći pincetu i rukavice. Ako krvarite i nakon namakanja, imate groznicu ili otičete, trk najbližem liječniku.

Jegulja

Ugor, murina žutošarka i murina crnjka, drhtulja kolobarka te mrkulja, paklara i zmijke imaju otrovnu, ali jegulja ima najotrovniju krv. Od ugriza vam ne može biti ništa, no pazite se otrova. Ako dospije u organizam, kroz želudac, brzo će uzrokovati povraćanje, mučninu, lupanje srca, čak i smrt u težim slučajevima. Nipošto ne dirajte oči jer njezin otrov može uzrokovati jaku upalu, vrlo rijetko i sljepilo. Prije jela se mora dobro očistiti te isprati da se ukloni sva krv.

Vlasulje

U bliskom su rodu s meduzama i koraljima, a ovakve ni Lady Gaga, Cher i Duško Lokin ne bi stavili na glavu. Nalazimo ih na svim dubinama, pa čak i plićaku pričvršćene na kamenje, koralje ili kućice rakova. Otrovnim ticalima paraliziraju plijen, male morske životinje, kojima se hrane. Ubodi, odnosno opekline mogu biti bolni poput uboda meduza ili otrovnih koralja, a liječe se na isti način. Nikada (!) nemojte ispirati svježe opekline slatkom vodom jer ćete tako aktivirati sve otrovne stanice (nematociste) koje su ostale na koži. Nemojte ni trljati kožu – to će probiti nematociste i uzrokovati dodatnu bol i iritaciju.

To vrijedi i za savjete da je nakon uklanjanja ticala dobro isprati ranu vodom te istrljati pijeskom – suludo! Isperite opeklinu slanom vodom ili morem te potom dobro natopite octom. To neće smanjiti bol, ali će neutralizirati otrovne stanice i spriječiti daljnju bol. Potom uklonite preostala ticala koristeći ručnik, krpu ili rukavice – ne dirajte ih golim rukama. Za bolove uzmite analgetik te, kao i kod ostalih bliskih susreta s ljetnim nemanima, namažite mjesto uboda antihistaminskom ili hidrokortizonskom kremom i uzmite tabletu protiv alergije.

Obad

Izgledaju kao mutanti, a pogled njihovih velikih očiju uistinu može uliti strah u kosti. Oni ne bodu, već grizu režući kožu pomoću ticala koja izgledaju poput rebrastih sablji - izrežu gornji sloj kože te je ližu. Upravo zbog toga su njihovi 'posjeti' toliko bolni. Znatno više iritiraju od uboda pčela, a crvenilo, otok i svrbež pojavljuju se odmah zbog jakog alergena koji ispuštaju. Dakle, ako ste alergični na ubode pčela, posebno se pazite. Za nestanak mjesta uboda  većine insekata potrebna su otprilike dva, tri dana, ali u slučaju ugriza obada to traje znatno dulje, čineći većim rizik od infekcije.

Odmah nakon ugriza isperite ranu čistom vodom i sapunom ili dezinficirajte sprejem ili gelom – možete upotrijebiti i dezinfekcijske maramice. Na čistu i suhu ranu namažite sloj hidrokortizonske kreme – to će smanjiti oticanje i svrbež. Ne bi bilo loše uzeti ni antihistamin u tableti. Ako nemate lijekova u blizini, namočite čistu kuhinjsku krpu ili gazu u vruću i slanu vodu te obložite mjesto uboda - led će smanjiti svrbež, a oblog od octa ili čiste aloe vere će smanjiti  bol. Jedan od prirodnih repelenata u borbi protiv obada je češnjak – jedite ga te špricajte po vrtu u vodi u kojoj ste ga otopili.