SRPSKI MEDIJI

Ljajić kandidat za ministra vanjskih poslova

11.07.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i ministar rada i socijalne politike u dosadašnjoj srbijanskoj vladi Rasim Ljajić mogao bi ući u novu srbijansku vladu kao ministar vanjskih poslova, prenose u srijedu beogradski mediji

Ljajić, koji je i predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), stranke koja je na parlamentarnim izborima 6. svibnja nastupala u koaliciji s Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića, nije opovrgnuo informaciju o njegovom sudjelovanju u novoj vladi te je dodao kako takva mogućnost podrazumijeva suglasnost njegova koalicijskog partnera DS-a.

Čelnici Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić u utorak su potpisali koalicijski sporazum o novoj vladi koju bi trebalo činiti 15 ministarstava.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vrha koalicije SPS-SNS-URS, beogradski dnevnik 'Danas' piše kako su 'vrlo velike šanse da će Rasim Ljajić ući u vladu, a ozbiljni razgovori traju već duže vrijeme' te da se spekulira da bi Ljajić u novoj vladi mogao biti ministar vanjskih poslova.

Informacija da bi Ljajić mogao biti član buduće vlade pojavila se najprije na Twitteru na kojem je predsjednik URS-a Mlađan Dinkić napisao da 'Rasim vjerojatno ulazi u vladu', navodi list te dodaje kako je Ljajić odmah reagirao, ali nije negirao vijest rekavši da njegov eventualni ulazak u vladu podrazumijeva suglasnost DS-a. 'S njima sam bio na listi i mislim da je fer da postoji njihova suglasnost', ustvrdio je Ljajić te dodao kako s DS-om još nije razgovarao o tome.

List podsjeća kako je u svojim ranijim medijskim nastupima Ljajić jednom rekao da mu je želja i ambicija biti ministar vanjskih poslova, kao i da bi to bio vrhunac njegove karijere, ali i da je nedavno odbio ponudu predsjednika Tomislava Nikolića da bude dio nove vlade, rekavši da je ponuda 'korektna', ali da je ne može prihvatiti iz moralnih razloga.

Rasim Ljajić jedan je od rijetkih političara kojega u srbijanskoj političkoj i široj javnosti jednako uvažavaju i politički istomišljenici i protivnici, a koji zbog svoje političke principijelnosti i dosljednosti uživa i jednako visok ugled među građanima. Među razlozima njegova velikog ugleda su i rezultati ostvareni u suradnji s Haaškim tribunalom, no najveće zasluge pripisuju se njegovim uvijek smirenim i odmjerenim javnim nastupima, odličnoj suradnji s medijima, kao i njegovu stalnom zalaganju za pomoć radnicima u teškom položaju i socijalno ugroženima.