IZRAELSKI IZBORI

Livni vodi s dva zastupnička mjesta

11.02.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Po prvim neslužbenim rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora u Izraelu, održanih u utorak, stranka centra Kadima, ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni vodi s dva zastupnička mjesta pred desničarem Benjaminom Netanyahuom.

Na temelju 88 posto obrađenih izbornih mjesta, Kadima je dobila 29 zastupničkih mjesta, dok je s dva mjesta manje (27) slijedi stranka Likud Benjamina Netanyahuna.

Tijesno vodstvo stranke centra, Kadime još ne dopušta sigurnu procjenu tko će biti premijer.

Livni je pozvala Netanyahua da uđe u vladu nacionalnog jedinstva koju bi ona vodila, dok je Netanyahu rekao da će "uz Božju pomoć" on biti sljedeći premijer i da će sa svojim partnerima formirati koalicijsku vladu.

Utvrdi li se u srijedu, po zaključenju prebrojavanja glasova, tijesan konačan rezultat ključna uloga pripasti će predsjedniku Shimonu Peresu koji, u teoriji, može imenovati bilo kojeg zastupnika za formiranje vlade.

U praksi, međutim, ne postoji presedan neimenovanja čelnika najveće stranke mandatarom odmah nakon općih izbora. Za sastavljanje nove vlade vjerojatno će biti potrebni tjedni.

Jedna televizijska postaja procijenila je da će 64 zastupnička mjesta, od ukupno 120, pripasti desnim zastupnicima a 56 lijevim radi čega bi Livni mogla ostati bez premijerskog mjesta a Peres imenovati Netanyahua za premijera.