DOGAĐAJI IZ 1991. GODINE

Litva osudila bivšeg sovjetskog ministra obrane, Rusija pobijesnila

28.03.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je optužilo Litvu za neprijateljski i provokativan potez, dan nakon što je litavski sud osudio bivšeg sovjetskog ministra obrane za ratne zločine, zbog njegove uloge u suzbijanju litavske neovisnosti 1991.

Sud je u srijedu presudio da je bivši sovjetski ministar obrane Dmitrij Jazov kriv za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog njegove uloge u suzbijanju pokreta za neovisnost Litve početkom 90-ih.

Sud u Vilniusu osudio je Jazova (94) u odsustvu na 10 godina zatvora.

Jazov je najviše rangirani dužnosnik na popisu od 67 bivših vojnih dužnosnika i časnika koji su osuđeni nakon trogodišnjeg suđenja.

Premda su u sudnici u srijedu bila nazočna samo dvojica optuženih, svih 67 proglašeno je krivima i dobili su kazne od četiri do 14 godina zatvora.

Rusija je odbila surađivati u tom sudskom procesu ocijenivši ga ilegalnim i kršenjem temeljnih načela pravosuđa, a bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov (88) odbio je svjedočiti.

Litva je bila prva sovjetska republika koja je u ožujku 1990. proglasila neovisnost od Moskve. Sovjetski Savez formalno je raspušten u prosincu 1991.

Sovjetski vojnici ubili su u siječnju 1991. godine 14 civila prilikom napada na litavsku državnu televiziju i TV toranj. Više od 700 ljudi bilo je ozlijeđeno.

Litva je izdala međunarodne uhidbene naloge za svim osuđenima i vjeruje da se nalaze u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

Odvjetnik Mihaila Gorbačova, koji je također bio među optuženima, rekao je da će se žaliti na presudu.